SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Elég meredek átvágással kerültünk az emberi erőforrásoktól ide a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, de azt hiszem, hogy itt is ülni fog az, amit kérdezek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Talán emlékeznek még, 2005-ben, még a szocialista kormányok időszakában fogadta el a parlament a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényt.

(16.20)

Ez 2006 óta azt jelenti, hogy az Államkincstár minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek biztosít egy 42 500 forintos induló támogatást. A babakötvény néven ismertté vált kezdeményezés mindenkinek megérte, mivel viszonylag alacsony befektetéssel ösztönözte a megtakarításokat, erősítette az öngondoskodást, valamint fokozta a szülők, illetve a gyermekek felelősségvállalását is. A fiatalok számára tervezhető jövőkép alapját jelentette, ez volt az, amit mi biztosítottunk. Évek óta működött ez a rendszer. Egy bűne volt, hogy a pénz nem a kormánynál, hanem elsősorban bankoknál gyűlt, ott, ahol a szülők ezt a számlát megnyitották.

2013 januárjában már megszellőztették önök a babakötvények államosításáról szóló terveket. Nagyon sokan úgy élték ezt meg, hogy úgy járhat a babakötvény, mint ahogy járt a magán-nyugdíjpénztári befektetések sora is, amelyek szintén állampolgári megtakarításokat jelentettek. Ennek eredményeként mára csak negyedannyi Start-számlát nyitnak, mint a korábbi években, hiszen semmi nem garantálja, hogy ez a pénz nem jár úgy, mint a rendszerváltás előtt a békekölcsön jegyzése: lejegyezték, aztán meg ellenértékként nem kaptak kifizetést az azt jegyzők.

Arra kérem államtitkár urat, nyugtasson meg bennünket, hogy az a tendencia, ami ma azt jelenti, hogy míg 2012 és 2013 között 10 ezer babakötvényt nyitottak - 2011 előtt még 40 ezer volt ezek száma -, mára folyamatosan csökken ez a tendencia. Kérdezem, hogy miért csökken, ki a felelős, mit tesznek annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage