DR. ILLÉS ZOLTÁN vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Reményeim szerint korrekt válasszal és egy szép virágcsokorral kívánom önt megörvendeztetni. Ez utóbbi természetesen a lovagiasság szabályai alapján, ahogy azt az ATV-ben is elmondtam, a múltkori, kettőnk közötti duell kapcsán a bocsánatkérésem újabb szimbólumaként kerül majd átnyújtásra, amennyiben megtisztel vele képviselő asszony.

Ugyanakkor szeretném jelezni, hogy ebben a kedves felvetésében ön a "váratlan" kifejezést használja, azt mondja, mindez nem valamilyen váratlan természeti vagy ipari katasztrófa következtében történt. Ha ez nem váratlan, akkor ezek szerint valaki tudott róla. Mondjuk, ön. De ha tud róla, akkor kérem, hogy jelezze, mert még most is ott tartunk, ellentétben az ön vélekedésével, és még egyszer jelzem, hogy a hatóságoknak a mostani pillanatig sajnos nincs tudomásuk arról, hogy hol van a szennyezőforrás. De ha ön vagy bárki más meg tudja mondani, az egy óriási segítség lesz a térség lakosságának, mert akkor nem kell kutatni nyomozás révén, mert rendőrségi nyomozást indított el Horváth László kormánymegbízott úr, hogy kiderüljön a szennyezőforrás.

És lehetnek itt még váratlan fordulatok a szennyezőforrás, a helyszínek tekintetében is. Ugyanis a környéken senkinek semmilyen tudása nincs arról, hogy triklór-etilén mint szerves oldószer, ami rákkeltő, hogyan kerülhetett a talajba, és hogyan kerülhetett ebbe a vízbázisba, illetve ezekbe a kutakba.

A másik, hogy ön jól beszél, mert azt mondja, hogy a költségvetés tervezetében nincs. De ez nem azt jelenti, hogy a költségvetésben a végén nem lesz benne. Tehát köszönjük szépen a figyelemfelhívást, de magunktól is voltunk előrelátóak, én magam is kezdeményezem, szorgalmazom, és nemcsak most, és benne lesz a költségvetésben a kárelhárítás, mint ahogy az ez évi költségvetésben 10 milliárd körüli összeg volt, az előző költségvetésben, 2012-ben pedig 13 milliárd. A tetejében a kárelhárítás majd most fog elkezdődni. Tehát nem elszabotálás történik, hanem most fog zajlani a kárelhárítás, leginkább akkor, ha a hatóságok a szennyezőforrást megtalálják.

Köszönöm szépen. (Dr. Illés Zoltán átad egy csokor virágot dr. Szél Bernadettnek. - Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage