DR. VITÁNYI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Általános problémaként figyelhető meg az a jelenség, amellyel több település lakossága is szembesül, ez pedig nem más, mint a tranzitforgalom. A települések területén áthaladó közúti fuvarozás olyan kellemetlen tényezőkkel jár, amelyek több okból is zavaróak a lakosság számára. Ezen felül pedig a település úthálózatában is károkat okoz és okozhat a nagy terhelés. Az ígéret szerint az M35-ös autópálya, amely részben elkerüli Debrecent, folytatódna déli-délkeleti irányban, tovább Berettyóújfalu felé, azt és a többi települést elkerülve, majd M4-es néven a határig, Nagyvárad irányába.

A lakott területeket elkerülő útszakaszra lenne szükség, amely megoldaná azt a problémát, hogy akik Nagyváradra mennének tovább, ne kelljen áthaladniuk a településen. Az elkerülő utak, körgyűrűk már sok helyen beváltották a hozzáfűzött reményeket, kiegészítve ezzel a lakosság igényeit, nem beszélve a gazdaságra gyakorolt jótékony hatásáról. Tudom, hogy a munkálatokat sok tényező is hátráltathatja, de biztosíthatom államtitkár urat arról, hogy az ott lakók, az arra közlekedők nagy türelemmel és megértéssel fogják viselni. Az M35-ös autópálya Berettyóújfalut északról kerülné el, és M4-es autópályaként folytatódva menne el a határig, míg a 42-es úton Püspökladány felől lehet jelenleg is megközelíteni a várost, amelynek további építésével lehetne észak felé csatlakozni a megépülő M35-ös autópályába.

Ezért kérdezem tisztelettel államtitkár urat, mikor készül el a Berettyóújfalut és a környező településeket elkerülő és a határig elérő M35-ös, illetőleg M4-es autópálya. Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage