DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Vannak pártok, amelyek számára a nyugdíjasok a legjobb esetben is csak szavazógépek, eszközök a politikai hatalom megszerzésére, akiket hangzatos ígéretekkel meg mindenféle megvalósítandó 12 pontokkal kápráztatnak el, azonban a tettek mezejére lépve: szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik.

A szocialisták mostanság olyan képet vizionálnak a választók elé a nyugdíjasokról, amelyben a nyomor és az éhezés sötét képe tárul elénk, de természetesen csak az elmúlt három évben. Vagyis amikor ők kormányoztak, akkor jólét és Kánaán, amikor pedig nem, akkor a nyomor és az Armageddon a nyugdíjasvilágban. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Száz éve ismerjük már ezt a szocialista szlogent, a helyzet azonban az, hogy mindig a szocialista szóvirágok nyomában jár az életszínvonal drasztikus csökkenése. Ennek egyik példája és egyik módja volt, amikor annak idején a tőzsdei spekulációk révén gyakorlatilag semmivé váltak a nyugdíj-megtakarítások.

2010-ben a kormányváltás körül az emberek nyugdíjbefizetései végveszélyben voltak, és a baloldal semmilyen rendszert nem hozott létre, ami megóvta volna a nyugdíjakat. Fenntarthatatlanná vált a magyar nyugdíjrendszer, meg kellett védeni az emberek pénzét, stabillá téve a nyugdíjakat. Ezt a kormány kemény munkával el is végezte. (Közbeszólás az MSZP soraiból.)

A rezsicsökkentéssel, amely révén ebben az évben 20 százalékkal csökken az áram és a gáz, valamint a távhő ára, a kormány nagymértékben járult hozzá a nyugdíjasok egy kicsit jobb életszínvonalához. A rezsicsökkentésen túl még számos, az idősek életét megkönnyítő intézkedést említhetünk. Ilyen a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba menetelének a lehetősége (Közbeszólás az MSZP soraiból.), Erzsébet-program és egyebek. A kormány tehát számos lépést tett az elmúlt időszakban. Az elmondottakon túl mit tett és a jövőben mit tervez tenni a kormány az idősek kiegyensúlyozott, méltóságteljes életéért?

Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage