SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Érdekes volt hallgatni egy-két szocialista bekiabálót, amikor ön például említette a "nők 40" nyugdíj lehetőségét, amelyet egyébként több mint 95 ezer asszony, illetve hölgy kapott most már meg. Nekik nem jutott eszükbe, nem csinálták meg, most pedig tagadják ennek a fontosságát, szükségességét. De ugyanúgy tagadják annak a tényét, miszerint amikor 2010-ben átvettük a kormányzást, akkor 360 milliárd forint hiányzott a nyugdíjkasszából. Ez teljes mértékben veszélyeztette egyébként a nyugdíjak kifizetését, és ha ők maradtak volna kormányon, akkor újabb adósságfelvétellel tudták volna csak megoldani ezt a kérdést, más lehetőségük nem lett volna, eszükbe sem jutott volna más megoldás, mint amit egyébként ez a kormány megtett.

(16.50)

Tehát én négy pontban emelném ki egyébként sok-sok lépés mellett talán a legfontosabbakat. (Szűcs Erika közbeszól.) Egy, hogy 2010-ben elkerültük a teljes csődjét a nyugdíjbiztosítónak. (Szűcs Erika közbeszól.) Most is kiabálnak egyébként azok a képviselők, akik éjszakánként járnak ide a parlamentbe, nem szavazni, nem vitatkozni, csak aluszikálni, és közben dolgozni meg nem dolgoznak. (Szűcs Erika: Dolgoztunk, nem aludtunk!) Most is óbégatnak, de nem számít. (Közbeszólás a függetlenek soraiból: Milyen hang ez? - Varju László közbeszól.)

Tehát megmentettük a nyugdíjkasszát (Szűcs Erika közbeszól.), második lépésként pedig eltöröltük a nyugdíj adóztatásának a lehetőségét, amit egyébként ugyanazok a kiabáló, óbégató szocialista képviselők vezettek be, és akartak bevezetni 2013-tól.

Harmadik lépésként mindenképpen fontosnak tartom a nyugdíjak értékének a megőrzését. Ha azt vesszük, hogy ezt is támadták annak idején, hogy ezt nem lehet megvalósítani, akkor megint csak nekünk volt igazunk, sőt ebben az évben az értéke növekedett is a nyugdíjaknak.

A negyedik pedig, amit ön is említett, a nők nyugdíjazásának a lehetősége negyvenéves munka-, illetve édesanyai viszony után.

Köszönöm szépen a felvetését, és azt is köszönöm, hogy lehetőséget kaptam, hogy ezt elmondhassam (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és lehetőséget kaptak a baloldaliak, hogy újra belekiabáljanak abba a dologba (Az elnök ismét csenget.), ami tény.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage