DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azért érdekes felszólalás volt Gulyás képviselő úré akkor, amikor 2010-ben a Fidesz előterjesztett egy bírósági reformot, majd utána az alaptörvényben megváltoztatta a rendszert, nos, ez az ügy a bírósági szakaszban éppen az önök kormányzása alatt zajlott. Tehát, azért képviselő úr, érdemes lenne ezen nem túllépni, és nem csúsztatni ekkorát, mert az, ami a bírósági szakaszban zajlott, az önök reformjai után történt meg.

(18.10)

Úgyhogy valószínűleg az önök reformjai jelentenek csődöt, erről érdemes beszélni. Hogyha a nyomkövető alkalmazható, akkor mondja meg, képviselő úr, miért nem volt rajtuk! Miért nem volt rajtuk? Azért, mert valaki hibázott ebben, azt gondolom, és pontosan azért kellett volna leülnünk egymással beszélgetni, és nem velünk, félreértés ne essék, nem az ellenzékkel, hanem azokkal, akiket az ellenőrző albizottság ülésére meghívtunk, hogy a szakma tudja azt megmondani, hogy mi ilyenkor a jó megoldás, és nem pedig a politikai pártok licitálnának egymásra. Ez volt a mi tervünk, ez az, amit önök keresztülhúztak nyilvánvaló és egyértelmű politikai szándékból.

Ehhez képest beterjesztenek megint egy populista javaslatot, ami első hangzásra hallatszik csak jól, hogy gyakorlatilag ne legyen felső határa az előzetes letartóztatásnak. Abszolút egyetértek önnel, Schiffer képviselő úr, ez egy abszolút járhatatlan és egy helytelen út. Nemcsak azért, mert egyébként ellentétes az önök alaptörvényével és minden létező nemzetközi normával, ami erre vonatkozik, hanem azért is, mert ez pontosan a gyorsaság ellen fog hatni, hiszen ha a bíróságnak és az ügyészségnek nincsen egy olyan szorító határideje, hogy az előzetes letartóztatás lejár, akkor vélhetően ezek az ügyek még tovább fognak húzódni. Úgyhogy az a javaslat, amit egyébként önök még be sem nyújtottak, csak beígértek néhány nappal ezelőtt, biztos, hogy nem fog megoldást jelenteni.

Úgyhogy azt gondolom, és azt kérném önöktől, hogy ne a saját kínjukban előkotort, megalkotott javaslataikat próbálják átverni a Házon, hanem fontoljanak meg végre egy normális, jó szakmai javaslatot, és támogassák.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage