DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Tehát, egy hordó olaj ára húsz dollár volt, 2010-re ez az ötszörösére emelkedett; a magyar kormányoknak erre nincs ráhatása, az olaj árára. De képviselő úr, Magyarországon a gázár az olaj árához van kötve, ezt ön is tudja, így elkerülhetetlen volt az emelés, az áremelkedéssel azonban nem háromszorosára és kétszeresére, hanem pontosítsuk: a gáznál 2,74-szeres, a villanynál 1,83-szoros az ár. Azért nem kellett ötszörösére emelni az árat, mint a világpiacon, amennyit emelkedett, mert a szocialista kormányok biztosították, hogy a lakosság olcsóbban jusson az energiához: gázár-kompenzációt vezettünk be.

Ennek eredményeként 2007. január 1-jéig mindenkinek alanyi jogon járt, vagyis a földgázár-robbanás hatását az állam jelentősen, 50 százalékkal tompította. 2007 után a szociális helyzet alapján járt támogatás úgy, hogy a legnagyobb támogatást a legkisebb jövedelemmel rendelkezők kapják. 2009 májusában 1,6 millió háztartás részesült szociális alapon gáz- vagy távhőtámogatásban, és további 350 ezer, távfűtéses lakásban lakó család kapott havi 1150 forint támogatást. A Fidesz ezt a támogatási rendszert megszüntette, tehát nem a Bajnai-kormány vezette ki, önök szüntették meg. (Közbekiáltások a kormánypártok soraiból. - Balla György: Ti szüntettétek meg! - Rogán Antal: Ti szüntettétek meg! - Bencsik János: Ti szüntettétek meg! - Az elnök csenget.)

Szeretnék egy kis figyelmet erre! Képviselő urak, mindjárt mondok valamit, amire hozsannázhatnak, kiabálhatnak nagy-nagy igenekkel. Ha önök azt mondják, hogy miért történt infláció felett 2002 és 2010 között az energiaárak emelése (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Azért, mert ti voltatok kormányon!), akkor most mondom, hogy állítsák vissza az inflációarányost. Akkor miért 20 százalékot csökkentenek csak? Számolják ki! Vegyék le felére! Ha önök kritizálják azt, hogy az infláció felett emelkedett 2000 és 2010 között, akkor állítsák vissza az inflációs értékre! Na, most hozsannázzanak! Miért nem csinálják meg? Megmondom: azért, mert vannak piaci folyamatok, nem lehet ezeket figyelmen kívül hagyni. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Nem garantált profit!

Beszélek a profitról is egy kicsit a hátralévő két percben. (Közbekiáltások a kormánypártok soraiból: Egy perc! - Egy perc van!) Az erőművek profitja 1997-ben 8 százalék volt, 1998-ban, amikor önök kezdtek kormányolni, felment 13 százalékra, 1999-ben 13 százalék, 2000-ben 15 százalék, 2001-ben 22,8 százalék. Képviselő urak, ezt a profitfolyamatot a Matolcsy-kormány engedte el, és a Medgyessy-kormány fogta meg.

Tehát amikor azt kérik, hogy támogassuk a rezsicsökkentést, tudom biztosítani önöket, hogy a szocialista frakció minden valós rezsicsökkentési lépést támogat. Viszont fantomképekhez való harcot, azt, amit önök úgy elképzeltek, és primitív, majdnem azt mondtam, hogy utcai politizálás szintjén próbálnak behozni ide a parlament elé, ne kérjék, hogy támogassuk, mert ez nem a rezsicsökkentésről szól. Ha jót akarnak, tegyék meg szépen, csendben, nem támadja senki, nem kell hozzá aláírást gyűjteni. Ha önök olyan jól kormányoznak, akkor ez működni fog. Minek ehhez ennyit kiabálni?

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage