DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Aradszki képviselő úr szavaira szeretnék reagálni, hogy tudja, hogy én milyen számokra gondolok. Tehát, amikor én azt mondom, hogy 30 százalék rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig, afölött pedig 10 százalék, emögött az van, hogy ez átlagban, ha tetszik látni, egyik fele, másik fele, ez pontosan 20 százalék. Az a különbség, hogy a mi javaslatunk igazságos, mert ha az átlag alatt van egy fogyasztási tömeg, és az 30 százalék kedvezményt kap, az átlag fölötti pedig, ami a másik fele a dolognak, az 10 százalékot, ennek az átlaga ugyanúgy 20 százalék, csak a rászorultság egészen más. A kisfogyasztók 50 százalékkal nagyobban részesülnek, a nagyobb fogyasztók pedig annak megfelelően kisebben, tehát 10 százaléknyi, de az első fogyasztási részükre ők is megkapják a 30 százalékot. Tehát aki például az átlagfogyasztás háromszorosát fogyasztja, az is részesül elég jelentős támogatásban, a kétszerese, 15 százalékban.

Tehát mi azt mondjuk, hogy a valódi csökkentés nemcsak az árcsökkentésben alapozható meg, hanem az épületek felújításában; ezt szolgálta a panelprogram, amellyel több százezer lakást újítottunk fel.

(19.20)

Nagyon sajnáljuk, hogy önök még arra se biztosítottak pénzt, hogy a korábban elbírált panelfelújítási pályázatok folytathatók legyenek. Ha csak ezt a bődületes nagy pénzt nézzük, hogy 280 milliárdot kifizetnek egy olyan E.ON-üzletágra, amelynek a becsült értéke nem több, mint 90 milliárd forint, abból mennyi lakást lehetne felújítani, vagy a szintén túlárazottan megvásárolt 500 milliárdos MOL-kötvényt, amiből szintén rengeteg lakást, házat lehetne felújítani, ezért mondjuk mi azt, hogy ne csak egy oldalon gondolkozzanak, hanem a lakásfelújításban is.

Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage