GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Aradszki képviselőtársam, csak három egyszerű dolgot szeretnék még mondani. Az egyik az, hogy az ember mindennapi életében nem csak egyfajta rezsicsökkentés létezik, mint amit önök elképzelnek. Az embernek nyilván étkeznie is kell, laknia is kell, aztán az ember idősödik - ezt néhányan tudják önök közül is -, és gyógyszert is kell fogyasztania. Ezt csak azért mondom, hogy tudják, mit kell még tenniük, de idejük már nem lesz rá.

Ha megnézik azt, hogy mit tettek, akkor szeretném jelezni, ha véletlenül nem jutott volna el a tudatukig, hogy önök 27 százalékos áfát működtetnek. Ez Európa-csúcs, nem olyan, mint a futballban a 8:1, nem, ez a másik vége. Ez a másik vége, a legmagasabb értéket képvisel. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Te csinálsz viccet az 1 : 8-ból? Nem szégyelled magad?!) 27 százalék. Kérjél szót és utána beszélj! (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Micsoda viselkedés ez?) 27 százalék, Európa-csúcs. Önök a szegények adóját emelték olyan szintre, ami elfogadhatatlan, és közben rezsicsökkentésről beszélnek.

És ha belegondolnak abba, hogy 1 liter 95-ös benzin mibe kerül: 400 forint alatt nem nagyon tankolnak a piacon. Ha megnézzük, hogy a kormányváltáskor mi volt, azt látjuk, hogy 30 százalékos emelést hívtak életre. Mit jelent ez? Valójában azt jelenti, hogy a rezsiköltségek között a mindennapjait élő embernek az üzemanyag-fogyasztás is részét képezi nagyon sok esetben. Mit tettek e tekintetben? 30 százalékos mértékű áremelkedést hívtak életre.

De megnézhetjük azt is, hogy mi történt a gyógyszerek tekintetében és sok minden egyéb más vonatkozásban. Azaz, amikor önök rezsicsökkentésről beszélnek, még akkor is emelik a megélhetés költségeit.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage