GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Csak azért, hogy a bekiabálóknak mondjam: próbáljanak számolni. Rogán frakcióvezető úr azt mondta az előterjesztésében indoklásként, hogy átrendeztek dolgokat. És kevés a pénz, ez le van írva az indoklásban. Kérem, végezzenek el egy nagyon egyszerű számtani műveletet. Minimálbéres család biztos, hogy van mindenkinek az ismerősei körében. Tessék megnézni, havi 12 100 forintot kivettek minden egyes minimálbéres zsebéből. Ez egy családnál azt jelenti, hogy havi 24 200 forinttal kevesebb került a borítékba. Tessék ezt megszorozni tizenkettővel és önökre bízom!

Ugyanakkor a 98 ezer forintos minimálbérből le tetszenek vonni 16 százalék adót. Ki lehet számolni, hogy ez mennyi. Tessék ezt is megszorozni tizenkettővel! Ha 450 és 500 ezer forint közötti eredmény jön ki évente, akkor jól számoltak. Gondolják végig, ennyit vettek ki a zsebükből, ezért nincs pénzük arra, hogy élelmet vagy bármi mást vegyenek. És most vissza fognak kapni morzsákat. Cséfalvay államtitkár úr 60 ezret mondott, de én a héten már láttam olyan tájékoztatót Rogán frakcióvezető úrtól a sajtóban, hogy lehet ez évi 100 ezer forint is. Tessék végiggondolni, ez 350 ezer forint mínuszt jelent minden ilyen családnak, legyen az pályakezdő pedagógus vagy a gyermekeit már útra eresztő felnőtt házaspár, akinek az átlagkeresetnél kisebb jövedelme van.

Miniszterelnök úr azt mondta a minap egy nemzetközi konferencián, hogy átrendezték az adókat. Igen, átrendezték. Ezektől az emberektől adóban is elvesznek, s amíg a felső rétegnél több százezer forint marad havonta, most még a rezsinél is ők nyernek.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage