GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Rogán képviselőtársam, hát, sokféleképpen lehet elmondani a történéseket. Mert az, ami egyrészt, mondjuk, nyolc év időszakában közel háromszorosára meg közel kétszeresére emelkedett, ha az 58 százalékos, ön által említett inflációval számoljuk, akkor az már fele olyan mértékű emelkedésnek sem számít. (Derültség a kormánypárti padsorokban. - Németh Szilárd István: Micsoda? 206 százalék nem elég?)

A másik része a történetnek - de nem a számokban akarok én elmélyedni, hanem az önök állításait fogom cáfolni. (Nagy zaj. - Az elnök csenget.) Tudja, abban az időszakban is, amikor a pénzügyi-gazdasági világválság beköszöntött, a kompenzáció rendszerét fenntartott a kormány. A másik része a történetnek, Rogán képviselőtársam, hogy amikor ön segédkezet nyújt abban frakcióvezetőként, hogy olyan plakátok meg híradások lássanak napvilágot, amelyek hazugsággal megáldottan próbálnak befolyást gyakorolni az emberekre, például a minimálbér emelkedésével kapcsolatosan, akkor azzal kell hogy szembesítsem önt, hogy az elmúlt három esztendő leforgása alatt, az elmúlt három esztendő leforgása alatt a minimálbér tekintetében a zsebbe jutott pénzek reálértéke csökkenést szenvedett. Az csökkent.

Azaz most az önök jólétet biztosító kormányzásának időszakában nagyon sok ember, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint 1 millió 263 ezer ember, aki minimálbérnél nem többet keres, elszenvedője ennek a történetnek. És tudja, ez alatt az időszak alatt, nem csökkent a minimálbérezés alatt a keresők száma, akiknek egyébként kevesebb a reálértéke a megszerzett pénzüknek, hanem nőtt. És a másik végén is nőtt azoknak a száma, akik pedig, mondjuk, 6 millió forint feletti éves jövedelem után adóznak. Hát ez az önök kormányzása, meg ez az önök rezsicsökkentése, a hazugsággal terhes kormányzás, a hazugsággal terhes bérnövekedés és rezsicsökkentés!

Elnök úr, köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban. - Közbeszólásra:) Neked kell az orvos, igen. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage