PÁLFFY ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hamarabb nyomtam gombot, mint Göndör István megszólított volna, egyébként az a szám pontatlan. Ön engem rosszul idézett, nem annyiról van szó, egészen más összegről, és azóta pont a családi adókedvezmény kiterjesztése révén 50-55 milliárd forintnyi összeget 2014-től a családok igénybe vehetnek.

De fontosabb az, hogy miről szól ez a politikai nyilatkozat, mert igen, Fónagy államtitkár úr nem szorul az én védelmemre, de jól mondta azt, hogy részben a rezsicsökkentéssel is összefügg a brüsszeli kérés és nyomásgyakorlás, Gaudi képviselőtársam. Ugyanis arról szól, hogy Brüsszel megindított egy hivatalos eljárást. Ezt úgy hívják, hogy piloteljárás, ez gyakorlatilag egy kérdezz-felelek, felvetnek témákat, kérdeznek, és nekünk válaszolni kell. Egy ilyen piloteljárás azt szolgálja, hogy megállapítsák Brüsszelben, hogy indokolt-e egy kötelezettségszegési eljárás. És amennyiben érinti a rezsikérdést, azt bizony nagyon jelentősen érinti, ugyanis ugye, hálózatszabályozási kérdésekről kérdez az Európai Bizottság. Márpedig itt a gáz, az áram díjának megállapításakor a hálózathasználat legalább egyharmad részben benne van abban a végleges díjban.

Következésképpen, hogyha azt állapítanák meg Brüsszelben, amire a gyanújuk őket most valamiért vezérli, akkor a rezsicsökkentés kerül veszélybe. Ez a politikai nyilatkozat egyértelműen a rezsicsökkentést védi meg, és nekünk kötelességünk ezt támogatni. És kötelességük önöknek is támogatni, és megértem, hogy nehéz helyzetbe hozzák magukat, hiszen a rezsicsökkentést elvileg támogatják, és mindenféle idétlen kifogásokat és egyéb témákat vetnek fel csak azért, hogy valamiről tudjanak beszélni, holott egészen egyértelmű, hogy az Európai Bizottság megindította ezt az eljárást kötelezettségszegési eljárás felé ezzel a bizonyos piloteljárással, ezzel a bizonyos levéllel. Ezért kell megvédeni a rezsicsökkentést.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage