DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nagyon fájlalom, hogy Rogán Antal frakcióvezető úr fogadalmat tett, hogy nem akar többet hozzászólni, pedig hozzá szeretném indítani ezt a két percet, ugyanis nagyon egyszerű a kérdés. Frakcióvezető úr itt említette a 2002-es 45 forintos gázárat. 58 százalék volt az infláció. Akkor 2010-ben elővette volna a kis számítógépét, a 45-öt megszorozza 1,58-cal, és bejön a parlamentbe, és beterjeszti az új gázárat. Frakcióvezető úr, tudja, miért nem csinálta ezt meg? Na, erre nem akar válaszolni, ezért mondta, hogy nem fog többet, mert közben a beszerzési árak is változtak. Most meg, 2010 óta a beszerzési árak lefelé mennek. (Németh Szilárd István: 2007 óta!) Úgyhogy el vannak késve ezzel a rezsicsökkentéssel.

Visszatérve erre a politikai nyilatkozatra: direkt raktak bele olyan részeket, amivel méltatlanul szidnak bennünket. Elmondják ezt, hogy 15-ször emelték a gáz árát. A benzin ára, amióta önök vannak kormányon, 132-szer emelkedett. Hát akkor ez megengedhető? Amikor 500 milliárdért megvették a MOL-részvényeket?! Miért nem hatnak oda, hogy ne emelkedjen a benzin ára! Tudok ám mondani én is ilyeneket. Vagy riogatnak Bajnai Gordonnal, hogy szerinte nem magas a rezsi. Nézzék meg a szomszédos országokat: a rezsiár körülbelül ugyanott van, a fizetések vannak lent, a keresetek, amin önök nem tudtak segíteni.

És mi azt mondjuk, hogy benne vagyunk a rezsicsökkentésben, legyen jobb az embereknek, csak ne akarják olyan politikai nyilatkozattal megpecsételni, amiben ránk valótlanul rosszat mondanak. Szándékosan egy politikai csapdát állítottak, hogy az eleje olyan legyen, amit mi nem szavazhatunk meg, lehet, hogy azt mondhatnánk az Unióra, hogy ne foglalkozzon ezzel a kérdéssel, mert nem tartozik a hatáskörébe, ez a magyar nemzeti hatáskör. De az elejét úgy írták meg, hogy ne lehessen hozzá csatlakozni.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból - Pálffy István: Lépj át az árnyékodon, István!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage