DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Kicsit távolra kanyarodott ez a vita, úgy érzem. Az elhangzottak alapján leegyszerűsítve kétféle szempontból kell megvizsgálnunk a helyzetet, hiszen mégis az emberek megélhetéséről van szó. Az egyik az energiaárak kérdése. Itt nem kívánnak szembesülni egy olyan helyzettel, hogy nyolc évig a világpiaci árak és most is alapvetően meghatározták az energiaárakat. Vannak itt józan érvek, elhangzottak ezek is. Feltehetnénk a kérdést, hogy ha egyébként most pedig például a villanyáram esetében csökkenő tendenciát mutatnak az árak, mert 30 százalékot csökkent 2010-hez képest, akkor miért nem csökkentettek már hamarabb, ha erre lehetőség van.

De még egyszer mondom, ez egy olyan szinten demagóg vita, hogy ebben nagyon nehéz állást foglalni. Azonban a másik oldal mégiscsak az, hogy mennyi pénzük van az embereknek. Ebben két teljesen dezinformáló megszólalás volt részint Rogán Antal részéről, az egyik a családi adókedvezmények kapcsán, és ezt Soltész államtitkár úr is erősítette. Ne tegyenek már úgy, 2002-ben nem vett el semmiféle családi adókedvezményt az akkori kormány, hanem beépítette a családi pótlék rendszerébe. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Mibe?! A 13. havit is elvették!) Mindenki megkapta ugyanazt a kedvezményt, csak sokkal szélesebb platformra helyezve (Zaj. - Az elnök csenget.), és egyébként többszörösére nőtt a családi pótlék. (Rogán Antal távozni készül.) Nyugodtan maradjon itt, Rogán képviselőtársam, és akkor megválaszolhatja, csak nyilván ebben már nem túl érdekelt, csak valótlanul tudna erre bármit mondani. (Rogán Antal: Rögtön visszajövök.)

A másik pedig az, hogy egészen pofátlan az a reakciójuk, ami a minimálbér emelésével kapcsolatos. Adómentes volt a minimálbér, ma pedig 16 százalékos adó terheli. Képzeljenek el egy pályakezdő fiatalt, akinek még nincsen gyermeke; nekik ma lényegesen kevesebbet ér reálértékben a fizetésük, és önök ezzel semmit nem csinálnak. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Egészen pofátlan!) Az meg, hogy a családi adókedvezményt kiszélesítik, annak a hibának az elismerése, hogy az alsóbb decilisekbe a szegényebb emberekhez nem jutott el annyi a családi adókedvezményből, amennyi eljuthatott volna és el is jutott a gazdagokhoz.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage