DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Itt most felmerült, hogy ki fizesse meg az árát ennek a rezsicsökkentésnek. Ez a legfontosabb kérdés.

Erre be is nyújtottunk egy módosító javaslatot, hogy valóban, erről az egész kérdésről csak úgy szabad beszélni, hogyha végig is gondoljuk - amellett, hogy visszaverjük az Európai Unió illetéktelen és megalapozatlan támadásait -, hogy végiggondoljuk, hogy ki fogja, kinek kell megfizetnie ennek az árát. Erre a módosító javaslatunk - nem részletes vitában vagyunk, tudom, tehát nem mondom el a módosító javaslatot - végül is azt üzeni, arra kéri a kormányt, hogy tegyen az asztalra egy javaslatot, hogy igenis ezt a bezsebelt extraprofitot, amit gyakorlatilag legalábbis 2010 óta változatlanul beszednek ezek az energiacégek, a külföldi tulajdonú energiacégek, ezeknek kell gyakorlatilag ezt visszatéríteni. Leginkább ezt úgy lehet megfogalmazni, jogi keretbe illesztve, hogy ez egy úgynevezett jogalap nélküli gazdagodás. Erről a polgári törvénykönyv csodálatosan, szépen fogalmaz a 361. § (1) bekezdésben: aki másnak rovására jogalap nélkül jut vagyoni előnyhöz, köteles ezt az előnyt visszatéríteni.

Nem tudom, miről beszélünk. Vannak itt még jó képességű jogászok, üljünk össze, alkossuk meg ezt a szabályrendszert! Ugyanezen a talajon kellene egyébként a devizahitellel kapcsolatos kérdést is rendezni. Itt is ugyanezzel a megoldással kell élni. Tehát gyakorlatilag ami többlet-extraprofitbevétele volt ezeknek a cégeknek, ne sírjanak már! Nehogy már az itt az ügynökeik krokodilkönny-hullatása meghasson minket! Nehogy már azt gondoljuk, hogy szegény energiacégek az összeomlás határára kerülnek! Ha el akarnak menni Magyarországról, mert nem jó nekik ez a feltételrendszer, húzzanak el, de nagyon gyorsan, és adják át a teret az önkormányzatoknak, adják át a teret a nemzeti vállalkozóknak, és végre vegyük a saját kezünkbe az energiaszektort, majd vegyük vissza az összes elrabolt, elprivatizált vagyont, aminek elsinkófálásában önök (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) jelentős mértékben részt vettek.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage