GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Úgy látom, hogy Kovács Péter képviselőtársam már nem úgy ment ki a teremből, mint Rogán képviselőtársam, aki vissza is jött, hanem úgy gondolta, hogy még egy rossz kérdést nem tesz fel, mert esetleg frakcióvezetőjének rosszallását kell elszenvednie, mint a devizahiteles ügyek és egyebek tekintetében. (Németh Szilárd István: Te ne törődjél ezzel, ez az ő dolguk lesz! Azzal törődjél, ami a te dolgod!) Legyen, persze, az ő dolguk, így van, egyetértek, majd egymás között megbeszélik.

De a dolog lényege igazából az, amit Rogán képviselőtársamnak szeretnék mondani, hogy nem lenne baj, hogyha egy kétpercest mégiscsak nyomna, és tisztességgel válaszolna arra (Rogán Antal közbeszól.), ami főleg és azoknak az embereknek a dolgait érinti, akik kevesebb vásárlóerő-értékkel bíró pénzhez jutnak hozzá, mint három és fél évvel ezelőtt, tudja? Mert akkor nem papolni kellene itt a rezsicsökkentés dolgairól; ha az emberek a fizetésüket megkapnák, és olyan mértékben kapnák meg, hogy ki tudják fizetni a rezsijüket, akkor nincs gond, akkor nincs probléma.

Az a gond, tudja, hogy ma az emberek döntő többsége kevesebb vásárlóerő-értékkel bíró pénzhez jut hozzá, mint három-három és fél évvel ezelőtt. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: És mennyivel növekedtek a minimálbérek?) Ez az alapvető probléma. Ez az önök ősbűne, ha szabad ezt mondani, az elmúlt három és fél esztendő történése. Ez az, amin változtatni kellene, és akkor nem ilyen lila füstöket kergetve kellene megpróbálni politikai haszonszerzést folytatni a parlament falai között.

Egyébként pedig, ha már pártokról beszélünk és azok elnökeinek viszonyulásáról, akkor talán Orbán Viktorra emlékeznek, aki kezdeményezte az Európai Parlament irányába annak idején, hogy forrásokat kellene befagyasztani Magyarországgal szemben. Forrásokat, pénzt, amely a fejlesztéseket szolgálta volna.

Egy mondat ahhoz, amit Göndör képviselőtársam mondott, megint csak jelesül. Tételesen nézzük meg, hogy a parlament falai között lévő képviselők, akik három gyermeket nevelnek, mondjuk, egy miniszterelnök, aki még többet is keres, mint egy képviselő, ha három gyermek van a családban, mennyi adókedvezményhez jut hozzá? Segítek: nettó 99 ezer forinthoz egy hónapban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) És az a minimálbéres ember, aki három gyereket nevel? Ő 15 600 forinthoz. Na, ez az önök szolidaritása.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban. - Dr. Répássy Róbert: És mennyi adót fizet? Mennyi adót fizet a miniszterelnök?)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage