DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én türelmesen végighallgattam Ékes képviselő úrnak ezt a kioktató hangvételű szerecsenmosdatását, de szerintem ön nem értette meg a problémát, amit én itt felvetettem. Ez pedig a következő. Egy: itt ül egy államtitkár, és nem képes megszólalni a tekintetben, hogy mi az a tíz ügy, amiben eddig az Európai Unió hatóságai, köztük az OLAF indítványozta, hogy szülessen ebben hazai kormányzati vizsgálat. Magyarul: tíz ügyet tussolnak. Bocsánat, kilencet, mert egy már, amiről beszéltem, az megoldódott. Kilenc ügyet tussolnak, nem mondja meg, hogy mi az, amiben egyébként az OLAF indítványt tett, és a magyar ügyészség meg semmit. (Dr. Répássy Róbert: Én nem ügyész vagyok!) Oké, de egy kormánynak talán tudnia kéne ezekről, különös tekintettel arra, hogy az OLAF a kormányzathoz van bekötve.

A másik, ami egyébként ebben az ügyben idetartozik, hogy ez a parlament amúgy laikus testületként nagyon szép határozatokat tud hozni, csak a kormánynak nincs ebben a kérdésben álláspontja. Most mondta el az államtitkár, nincs álláspontja. Igaz, a bizottságban sem volt, ott hallhattunk valami tárcaálláspont-félét, de a kormánynak nincs álláspontja.

Három: egy ilyen ügyben pedig még a legfőbb ügyészt is illene megkérdezni. Na, az sem történt meg. Most itt aztán lehet lírákat mondani naphosszat meg minden. Titkolóznak, nincs álláspontja a kormánynak, bujkálni akar, és a legfőbb ügyész azt sem mondta, hogy Habakuk. Na most ezek után lehet itt hatalmas nagy pátosszal beszélni, csak semmi értelme.

Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage