VÁGÓ SEBESTYÉN, az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Természetesen a Jobbik frakciójának bizottsági tagjai sem támogatták ezt a törvényt, mert alapvetően már az előző turnusban sem értettünk egyet az államosítással.

Már itt az elején elmondanám azt, hogy a bizottságban kialakult egy kisebb vita arról, hogy most tulajdonképpen ez a törvény az államosításról szól vagy nem arról szól. Természetesen a kormánypárti képviselők védték ezt az álláspontjukat, hogy ez nem államosítás, de mi, ellenzéki képviselők meggyőztük őket, hogy a törvény mellékletében is az szerepel, hogy az állami tulajdonba vétel mint fogalom szerepel, tehát egyértelműen maga a törvény szövege is megcáfolja azt, amit a bizottság ülésén a kormány képviselői, illetve a kormánypártiak elmondtak.

(23.10)

Felmerültek olyan aggályok, hogy a színvonal tartható lesz-e az állami átvétel után, az államosítás után, ugyanazon a színvonalon fognak-e működni tovább ezek az intézmények vagy nem. Elég messzire menő vita volt a bizottsági ülésen, és az is szóba került, a helyettes államtitkár asszony hozta ezt szóba, hogy tulajdonképpen már rég egy új szociális törvénynek kellene lenni, és az igazi megoldást az jelentené, ha végre megszületne a szociális kódex. És erre Baráth Zsolt képviselőtársam fejtette azt ki, hogy elvileg a nemzeti szociálpolitikai koncepciónak a célja az lett volna, hogy egy ilyen létrejöjjön, és az elmúlt három és fél évben a jelenlegi kétharmados többség nem tudta megalkotni ezt a szociális kódexet, ahogy a nemzeti szociálpolitikai koncepció idején nevezték, a szolgáltatási törvényt, amire annyira készült, és éppen ezért folyamatosan csak a toldozgatását és a foltozgatását látjuk ezeknek a jogszabályoknak.

Ezenkívül aggályként felmerült még az, hogy az átvételkor milyen szinten fogják ellenőrizni az átvett intézményeket, az átvett intézmények leltárát, az elmúlt egy év leltárát, mert ott esetlegesen anomáliákba lehet ütközni. Ezeket az anomáliákat majd a vita további részében, a rendes felszólalásomban szeretném ismertetni.

Tehát így összefoglalva: félve a minőségromlástól, nem egyetértve az államosítással, és az egyéb aggályokat, amiket elmondtam, azokat is figyelembe véve a Jobbik frakciója sem támogatta a bizottság ülésén a módosító indítványt. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage