VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Természetesen én is Babák Mihály képviselő úr felszólalására szeretnék szólni. Azért kicsit óvatosabban fogalmazzunk akkor, amikor a kormányzó pártok, illetve a kormány érzékenységéről beszélünk, amikor arról beszélünk, hogy bizonyos szavak, bizonyos kifejezések sértik a kormányt, illetve a kormánypártokat. Ezt kicsit nevetséges kijelenteni akkor, amikor azokat a folyamatokat látjuk, amelyek körülbelül, kicsit durvábban meg kicsit szembeötlőbben, de valamikor a '40-es évek végén, az '50-es évek elején történhettek Magyarországon. Jó, padlássöprések nincsenek még, meg sorozatos bebörtönzések még nincsenek, de ha csak a közigazgatási rendszer átalakítását nézzük, amikor a közigazgatási hivatalokat megszüntették, létrehozták a megyei kormányhivatalokat, és a megyei kormányhivatalok élére pártkatonákat, országgyűlési képviselőket neveztek ki. Ha most ezzel párhuzamba állítjuk azt, hogy mi nem állami átvételről meg nem állami tulajdonba vételről beszélünk, hanem államosításról beszélünk, akkor úgy gondolom, teljesen helytálló ez a fogalom. És most teljesen mindegy, hogy arról beszélünk, hogy magánszemélyektől vettek át cégeket, üzemeket, és azokat állami tulajdonba vették ingyen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, vagy arról beszélünk, hogy az önkormányzatoktól tulajdonképpen elvesznek intézményeket önhatalmúlag törvényi szinten.

És akkor beszélhetünk arról, hogy milyen minőségű munka folyik meg hogyan folyik. Jelenleg is az a rendszer volt, hogy a módszertani intézmények felügyelték ezt, és koordinálták a szakmai munkát, és igenis ezekben az intézményekben az államosítás előtt is nagyon kitűnő és magas színvonalú szakmai munka folyt.

És még egy dolog: esélyegyenlőségről beszélt folyamatosan Babák Mihály képviselő úr, csak azt ne felejtsük el, hogy az esélyegyenlőség nem egyenlő az egységesítéssel, és azért, mert ezeket az intézményeket felülről állami intézményekként uniformizáljuk, az nem azt jelenti, hogy egyenlő eséllyel jutnak hozzá ezentúl mindenhez.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage