VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Honfitársaim! Az önérdekkövető magyar politikai bal- és jobboldali elit úgy telepedett rá hazánkra, mint egy rosszindulatú daganat, hiszen a rákos sejtek is csak a saját érdeküket érvényesítik, az sem érdekli őket, ha a gazdatest belepusztul. A politikai elit negyedszázada csak magával és a hatalommal foglalkozik, miközben döglődik az ország. A társadalom szétszakad, a gazdaság töpörödik, egyre többen keresik a vészkijáratot Hegyeshalomnál. A demokráciát működtető középosztályt az újfeudális elit szántszándékkal vékonyítja el azért, hogy ne legyen képes és ne merjen felszólalni saját érdekeiért.

(13.20)

De miért is? Bemutatták azt, hogy fontosabb az elitnek a saját hatalma, mint az ország sorsa. Hiszen mi másért ejtette volna foglyul a sok narancsos oligarcha a magyar államot, mintsem azért, hogy a hatalomból pénzt, a Közgépből kivett közpénzből pedig még több hatalmat hozzon magának? Erre példa a földrablás, a szerencsejátékok magukévá tétele, illetve a trafikmutyi. (Egy hang a kormánypártok soraiból: Orvos! Miről beszélsz?)

Az ósdi baloldali elit sem jobb, hiszen nyilvánvalóvá tették, hogy az összevissza fogdosás során az egyéni politikai érdekük és túlélésük fontosabb, mint hogy az általuk gyűlölt patás ördögöt kikergessék a hatalomból.

De hogyan is tudják ezt negyedszázada megtenni a magyar néppel? Az alulról jövő közösségi kezdeményezéseket elsorvasztják vagy teljes mértékben átpolitizálják. A valódi társadalmi bajokról beszélni nem lehet, nincs szó az elszegényedésről, a lélegeztetőgépen tartott egészségügyről, nincs arról szó, hogy csak a pedagógusok elszántsága miatt működik az oktatási rendszer, és a devizahitel-krízis során is csak maszatolás van. Elfedik ezeket a problémákat vagy úgy, hogy a múlt sérelmeinek a fölhánytorgatásával a jövőképük hiányát fedik el, vagy fasisztázással és kommunistázással osztja szét az elit bal- és jobboldalra a népet azért, hogy a nép ne a valódi konfliktusról, a fentiek és a lentiek közti konfliktusról beszéljen, hanem arról az álbaloldali és áljobboldali konfliktusról, amit a gumicsontokkal bedobálnak.

Az elit csak a saját érdekének megfelelő véleménycsomagokat nyom le felülről lefelé. Ilyen gumicsont a rezsiblöff, ami hosszú távon rezsinövelést hoz, ilyen gumicsont a bajai hazuságvideó, amelynek a szálait már Török Zsolt sem tudná hazuság-folyamatábrával kibogozni. Önök, tisztelt képviselőtársaim, a parlamentet bábszínházzá fokozták le. Vagy az oligarchák új bábjaiként jóformán azt sem tudják, hogy milyen törvényhez adják a nevüket, vagy pedig a Habony művek tátogó marionettbábjaként szajkózzák az éppen aktuális gumicsontnak megfelelő szólamokat, amiken majd rágódhat a saját rajongói tábor.

Az LMP rendszerkritikus erőként nem lesz tettestárs az ország tönkretételében. Mi, zöldek nem hiszünk az elitek igazságot elfedő, fentről lefelé mutató kommunikációjában. Mi hiszünk abban, hogy lehet képviselni az egyszerű állampolgárok érdekeit közvetlenül a parlamentben azért, hogy ne az elit bonyolult hazugságai, hanem a nép egyszerű igazságai hangozzanak el e Ház falai között. A Lehet Más a Politika eddig is sokat épített a részvételre, az állampolgárok és a civil szervezetek részvételére. Azért indítottuk el a "Szólalj fel!" kampányt, ahol az elmúlt hetekben már sokan elmondták a véleményüket a Nyugati téri aluljáróban, vidéki városok főterein, vagy az interneten, hogy mindenféle pártszimpátiával rendelkező ember véleményét el tudjuk ide hozni a tisztelt Ház falai közé. Sokféle nézet és társadalmi érdek kaphat így hangot. Ezek az emberek egyvalamiben egyetértenek: hogy a politikai elit jelenleg csak önnönmagát képviseli a parlamentben és nem a népet. Ennek a folyamatnak csak az állampolgárokkal együtt lehet véget vetni.

Tisztelt Honfitársaim! Ha rendszerváltást akarsz, szólalj fel, a parlament a tiéd is. Van lehetőség arra, hogy ezt a korrupt, bal- és jobboldali politikai elitet egyszer s mindenkorra eltakarítsuk. (Dr. Rétvári Bence: November 4-én ennyit tud az LMP?) Ehhez föl kell szólalni, föl kell szegni a fejünket, és bátran fel kell lépni a demokrácia érdekében és azért, hogy ne ejtse foglyul az elit ezt az országot.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage