DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány az elmúlt három évben számos alkalommal bizonyította, hogy mindent megtesz az alacsonyabb érdekérvényesítő képességgel rendelkező kisfogyasztók, elsősorban a lakosság védelme érdekében. A fogyasztói érdekek védelmét szolgáló hatósági feladatok mind a villamosenergia-, mind a földgázszektorban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal között oszlanak meg. A lakossági felhasználók mérési, elszámolási, számlázási, kikapcsolási és visszakapcsolási panaszai esetében a Fogyasztóvédelmi Hatóság, egyéb ügyekben a hivatal jogosult eljárni. A szerződés nélküli és szabálytalan vételezéssel kapcsolatos panaszok kezelése szintén a hivatal hatáskörébe tartozik.

Fontos annak biztosítása, hogy a ténylegesen szabálytalanul vételezőkkel szembeni fellépés a jogkövető fogyasztók számára semmilyen hátrányt ne jelentsen. Éppen ezért a szabálytalan vételezéssel kapcsolatos eljárást az ágazati jogszabályok és az üzletszabályok részletesen tartalmazzák. Az Országgyűlés által a tavaszi ülésszakon elfogadott, a szociális közműszolgáltatás kialakításáról szóló törvény tovább szűkítette a szolgáltatói visszaélések lehetőségét, többek között azzal, hogy megalkotta a fogyasztók nem számlatartozásból eredő fizetési kötelezettségére vonatkozó kikapcsolási eljárás során alkalmazandó új szabályokat. Az igazságügyért felelős miniszter a bírósági végrehajtási szervezet felett általános, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működése felett törvényességi felügyeletet lát el. Ezért az igazságügyi miniszter nem indíthat vizsgálatot konkrét végrehajtási ügyben, hanem megkeresésben hívja fel a szakmai felügyeletet ellátó kamarát az általa szükségesnek vélt vizsgálatok lefolytatására.

Az igazságügyi tárca az ön által hivatkozott konkrét végrehajtási ügy soron kívüli vizsgálata érdekében megkereste a kamarát. A lefolytatott vizsgálat a végrehajtó eljárásával kapcsolatban több hiányosságot és jogsértést feltárt, amelynek alapján fegyelmi feljelentést nyújtottak be. A feljelentés alapján a Bírósági Végrehajtói Fegyelmi Bíróság elrendelte a végrehajtóval szemben a fegyelmi eljárás megindítását, a végrehajtót hivatalából felfüggesztette. Jelenleg is folyamatban van a bírósági végrehajtásról szóló törvény felülvizsgálata. A kormányváltást követően számos, a végrehajtási szervezetet érintő módosítás történt, többek között szigorítottuk az összeférhetetlenségi szabályokat. A kormány a végrehajtói eljárás elleni kifogás előterjesztésének és elbírálásának szabályait jelentősen korszerűsítette, a kifogás elbírálásának határidejét lerövidítette.

(15.10)

Megkezdődött a végrehajtói szervezet személyi állományával és felügyeletével kapcsolatos jogszabályi környezet továbbfejlesztése, ami különösen az ön által is igényelt szervezeti, felügyeleti jellegű rendelkezések tekintetében jelent előrelépést, mivel új alapokra helyezi a végrehajtói szervezet felügyeletét. Mindezek alapján kérem, hogy válaszomat mérlegelni és elfogadni szíveskedjék.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage