SCHEIRING GÁBOR (független): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Kormányzat! Varga Mihály úr a Magyar Biztosítók Szövetsége konferenciáján nemrégiben azt mondta az egykulcsos adórendszerről, hogy attól a fogyasztás növekedésén keresztül a gazdaság növekedéséhez való hozzájárulást várta a kormány, ám ezt a hatást nehéz mérni.

Készséggel elismerem a mérés nehézségeit, de annyit legalább a KSH méréseiből tudunk, hogy 2012-ben - ez volt az az év, amikor az önök egykulcsos adórendszere kiteljesedett, és a kis- és közepes keresetűek adókedvezményét, az adójóváírást teljesen kivezették - az egy főre jutó reáljövedelem 3,5 százalékkal csökkent, a kiskereskedelmi forgalom 2,2 százalékkal esett vissza. Ez nem akkora csoda, ha tekintetbe vesszük, hogy az önök új adórendszere a kis- és közepes jövedelműektől vont el jövedelmet, akik a magas jövedelműeknél magasabb arányban fogyasztják el a jövedelmeiket.

A miniszter úr arról beszélt a biztosítási konferencián, hogy nehezen mérhető, hogyan hatott az egykulcsos adó a fogyasztásra, de arra, remélem, vannak a minisztériumnak mérései, számai, elképzelései, hogyan hatott az egykulcsos személyi jövedelemadó a magyarországi szegénység és az egyenlőtlenség növekedésére.

A Tárki számításai szerint - amit a legutóbbi társadalmi riportjukban tettek közzé - jelentősen nőtt az egyenlőtlenség. A felső jövedelmi tized már a kilencszeresét kereste átlagosan az alsó jövedelmi tized átlagának 2012-ben, míg 2009-ben csak 7,2-szeresét. A szegénységi ráta 2009-ről 2012-re 3 százalékponttal nőtt, 14-ről 17 százalékra. Hozzáteszem, mindeközben Kövér László havonta 511 680, Semjén Zsolt 317 381, Pintér Sándor pedig 9 957 892 forinttal vitt haza többet az egykulcsos személyi jövedelemadónak köszönhetően.

Azt kérdezem tehát a kormánytól, hogy a kormányzat, a minisztérium számításai szerint hogyan hatott az egykulcsos szja bevezetése a hazai szegénységre és egyenlőtlenségre.

Előre is köszönöm a választ.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage