DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Ha röviden kívánnék válaszolni, két választ adok önnek. Mi vár a zsebszerződéseket kötő személyekre? Egyrészt egytől öt évig terjedő börtönbüntetés. Másrészt az ön által benyújtott új jogszabály alapján annak a területnek az állam javára történő marasztalása, amellyel a szerződés érintett, ugyanis az ügyész indítványára a bíróság a semmisnek nyilvánított szerződéssel érintett területeket az állam javára tudja marasztalni.

Még egyszer szeretnék azoknak a parlamenti pártoknak köszönetet mondani, akik támogatták ezt a törvényjavaslatot. Azt gondolom, hogy ez a törvényjavaslat, illetőleg az egész kérdés egy olyan kérdés, amely a politikai pártoktól függetlenül kellene hogy működjön. Ez egy nemzeti érdek, hogy a magyar termőföldet a külföldi befektetőktől, a spekulánsoktól megvédjük, illetőleg hogy azok, akik a korábbi joghézagokat kihasználva nagy mennyiségű termőföldet vásároltak meg az ország nyugati és középső részén, ezeket a szerződéseket ne tudják benyújtani a földhivatalokba, és ne tudjanak érvényt szerezni ezeknek a szerződéseknek.

Az a törvény, amelyet a parlament elfogadott, kitölti azokat a kereteket, amelyeket a korábban már elfogadott új büntető törvénykönyv, illetőleg az új földforgalmi törvénykönyv határoz meg.

Azt gondolom, hogy az a többletjogosítvány, amelyet az ügyészség részére, illetőleg a bíróságoknak biztosítottunk, egyértelműen garantálni fogja, hogy ezek a szerződések 2014. május 1-jét követően ne tudjanak érvénybe lépni, és már a korábban megkötött szerződéseket sem tudják azok a szerződő felek felhasználni, akik valóban nem azért vásárolták meg ezeket a területeket, hogy mezőgazdasággal foglalkozzanak, hanem kifejezetten spekulatív célra. Ezért úgy gondolom, hogy az új büntető törvénykönyv, az új földforgalmi törvénykönyv és ez a jogszabály teljes mértékben fogja garantálni a magyar termőföld védelmét.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage