Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A családi csődvédelem koncepciója kapcsán nagyon sok vitát folytattunk már le itt a Házban. Elmondható az, hogy az ötletgazdát vagy magát ötletgazdának kikiáltó KDNP - és fogadjuk el, hogy ez így van - egyszer sem tudott még sajnos olyan ígéretet letenni az asztalra, hogy ebben a ciklusban pontosan mikor, milyen szerkezetben megy át ez a konstrukció. Óriási, égető szükség lenne rá. De kettő olyan, fogyasztóvédelmi jellegű bajt szeretnék felhozni most, az előttem szólókra reagálva, amelyek megoldása nélkül ez a szépségtapasz még szépségtapasznak is nehezen illik be. Hiszen jellemző ma, és a legtöbben sajnos már fel sem kapják a fejüket arra, hogy a szerződésekben, devizaalapú hitelekhez kapcsolt szerződésekben akár 25-30 ezer svájci frankkal nagyobb érték szerepel a ténylegesnél. Tehát olyan manipulációk fordultak elő a szerződések esetében, amelyek - idézőjelben - természetessé váltak mára. A PSZÁF nem talált bennük semmi hibát, pedig itt a tartozások mesterséges felduzzasztásáról van szó.

A másik nagyon kritikus terület, amit akár ebben az indítványban, hozzácsapva is lehetne rendezni, ez a késedelmi kamatok terén jelentkező visszaélések tömege. Jelen pillanatban a banki késedelmi kamatok terén azt látjuk, hogy ezek 20 és 26,5 százalék között mozognak, jellemzően; vannak persze kivételek. Ezek ugyanakkor visszaköszönnek a végrehajtási lapokon, amelyek életük végéig elkísérik az áldozatokat, túlzás nélkül, mivel az adósság utolsó filléréig ezen a kamatszinten ketyegnek, és ma 3,6 százalékhoz, az alapkamathoz kellene közelíteni ezeket. Ennek sokkal alacsonyabb voltának ellenére, tessék azt végiggondolni, mi indokolhatja racionális érvekkel, hogy hagyják, önök hagyják, a jogszabályi környezet kialakítói, hogy 20 és 26,5 százalék közötti késedelmi kamatokkal lesarcolják azt a lakosságot, amelyet lesarcolnak egyszer az áthárított banki ágazati különadóval, lesarcolnak az áthárított tranzakciós illetékkel.

A magyar lakosság azért nem ezt érdemli, mert hogyha Angliában nyit az ember egy átlagos bankszámlát, ott ezekkel a költségekkel nem találkozik, viszont az átlagfizetés háromszor-hatszor akkora, mint itt.

Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage