DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem akarom a - hogy mondjam - klasszikus vígjátékot idézni, mert ez egy dráma, tragédia, de igazából, aminek nyár óta tanúi lehetünk, az a sok hűhó semmiért. Most derül ki, hogy a kormány nem dolgozott azalatt, miközben november 1-jéig a bankoktól várt valami megoldást. Ugyanakkor annak is tanúi lehetünk, hogy több mint három éve, három és fél év óta, azóta, hogy 2010 júniusában az ominózus Kósa Lajos-Szijjártó Péter-kettős ügyes verbális intervencióval bedöntötte a forint árfolyamát, elszabadultak a devizaárfolyamok, azóta a kormány különböző, a Rogán frakcióvezető által bevált megoldásnak nevezett módszerekkel ostromolja a devizahiteleseket, de sajnos a probléma az istennek nem akar magától megoldódni. Nem akar megoldódni, mert nem erősödik a forint, nincs gazdasági növekedés, nem keresnek többet az emberek, sőt sokan, akik korábban hitelt vettek fel, még az állásukat is elveszítik, és így még reménytelenebb helyzetbe kerülnek, hogy a hiteleikkel meg tudjanak birkózni.

Tehát bevált megoldásokról beszélni, én azt hiszem, akkor lehetne, ha ez a probléma nem lenne ennyire égető, mint ahogy most előttünk van. Az teljesen egyértelmű szakemberek számára, hogy ez a kiélezett helyzet, a forint gyengítése, a forint gyengülése az orbáni gazdaságpolitika következménye. Tehát amíg ez a megszorító jellegű gazdaságpolitika működik, amíg nincs növekedés, amíg nincs remény a forint erősödésére, nem látszik, hogy többet keresnének az emberek, addig ez a probléma ilyen égető marad, mint ahogy most tapasztaljuk.

Érdekes, hogy amikor frakcióvezető úr, az előterjesztő bevált megoldások elérhetőségéről beszélt, nem említette az eszközkezelőt, pedig nagy reményeket fűztek az eszközkezelőhöz is. Ki lehetne terjeszteni ezt az enyhítést nemcsak az árfolyamgátra, hanem mondjuk, az eszközkezelő nyújtotta segítségek igénybevételének a könnyítésére is. Ez a javaslat úgy szól, hogy a már működő árfolyamgát, amely egyszerre vonatkozik a lakáscélú és a szabad felhasználású devizahitelekre, mindenkinek váljon hozzáférhetővé, aki eddig nem lépett abba be. Ezt mi már akkor mondtuk, amikor a devizagát egyébként nem túl optimális lehetőségét mondták, hogy indokolatlan a leszűkítése a belépési lehetőségeknek. A jelenlegi feltételek lennének továbbra is hatályosak. Mi már korábban mondtuk, hogy az árfolyamgátba való bekapcsolódás feltételeit nem szabad egy bizonyos törlesztői csoportra leszűkíteni, hanem mindenki számára elérhetővé kell tenni; ezt már a bevezetéskor az MSZP-frakció kifejtette.

Az árfolyamrögzítésnél ma számos belépési korlát van érvényben, így például az, hogy akinek 90 napon túli tartozása van, az nem veheti igénybe. Több mint 150 ezer olyan család van, amelynek ilyen, 90 napon túli tartozása van, elmaradása van, ám szeretné fizetni a hitelét, és még nem indult ellene végrehajtási eljárás. Ennek megfelelően az ő számukra megoldást jelenthet bizonyos mértékig az árfolyamgát kinyitása. Az árfolyamgátba való belépés ugyanakkor továbbra sem lehetne kötelező értelemszerűen. Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180 forintban, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forintban kívánják rögzíteni, törleszteni; körülbelül ennyi volt az árfolyam a kormányváltáskor, mielőtt bedöntötték a forint árfolyamát. Tehát azért gondoljanak a saját felelősségükre, amikor egy ilyen javaslatot fél évvel a választás előtt, kibekkelve három és fél évet, behoznak ide a parlament elé.

A rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsönöknek, adott szerződésnek a lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, a kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja - ez egy könnyebbség -, az ügyfélnek a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel - ez már egy enyhülés a devizakitettséghez képest -, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét. Mondjuk, ez sem jelent valós és általános megoldást, hiszen aki 90 napon túli késedelemmel rendelkezik, az valószínű, hogy az árfolyamgát után sem biztos, hogy fogja tudni fizetni a részleteit.

A kilakoltatási moratóriummal természetesen egyetértünk. Az indítvány értelmében a kilakoltatási moratórium a teljes téli időszakra vonatkozna, azaz a jogszabály hatálybalépése után egészen április 30-áig. Azzal együtt, hogy hozzászólásomban kifejtettem, hogy a devizahitel-probléma kiéleződése 2010 nyara óta tapasztalható, amióta ez a kormányzat a gazdasági működése következtében a forint árfolyamát jelentősen legyengítette, ezzel együtt, mivel nagyon sokak számára égető problémát jelent, és minden segítségben az MSZP partner, ami az elrontott gazdaságpolitika károsultjainak egy kis könnyebbséget is jelent, ezért támogatni fogjuk ezt a javaslatot is, annak ellenére, hogy megint nem hoz átfogó megoldást.

(19.10)

Az is világosan látható és érthetetlen, hogy miért nem tud együttműködni a kormányzat a különböző szakmai szervezetekkel; akár a hitelesek, hitelkárosultak szervezeteivel, akár együttműködés jelleggel a bankszakmai szervezetekkel. Tehát így, levelezgetéssel úgy tűnik nekünk, hogy ez nem szól másról, mint az időhúzásról.

A családi csődvédelem tekintetében szeretném a copyrightot újólag bejelenteni, ugyanis 2010-ben ezt mi terjesztettük be. (Vágó Gábor: Ezt már a Fidesz beterjesztette 2008-ban. - Közbeszólások. - Az elnök csenget.) Az egy másik megoldás volt. Mi egy osztrák mintára kidolgozott családi csődvédelmet nyújtottunk be 2011-ben, aminek a lényege az enyhítés és a szakmai segítségnyújtás. Ezt nagyon jól kopírozta a KDNP, úgyhogy eddig nem is fúrtuk ezt a javaslatot, mert lényegét tekintve a saját javaslatunkról van szó. A problémánk vele az, hogy nem hozták be, még ma sincs itt, pedig az a szakmai segítség, amit mi kidolgoztunk és azóta működhetne, nagyon sok embernek jelentene segítséget.

A családi csődvédelem, ami természetes személyek eladósodottsága esetén jogi és szakmai védelmet, segítséget jelent, az MSZP véleménye szerint kifejezetten kívánatos, és semmiképpen nem fogunk ragaszkodni a copyrighthoz, ha ez az akadálya annak, hogy önök ebben haladni tudjanak, az érintettek számára ez mindenképpen előrelépés lenne.

Ugyanúgy célszerű lenne kiterjeszteni - ami a generális jogi megoldást jelenti, egyáltalán a hitelszerződések vagy a bebukott hitelszerződések kezelésére - a szabad elvonulás elvét. Ha a bank megállapít egy fedezetet, ami szabad felhasználásnál is, mondjuk, a lakás, akkor elégedjen meg azzal. Ez tehát egy, a szabadpiacon bevált gyakorlat. Azt hiszem, hogy a magyar jogrendbe is be lehetne ezt iktatni azzal együtt, hogy biztos valahol ez jelentené bizonyos veszteségek leírását, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy az a sok-sok konkrét helyzet, ami azt jelenti, ha jelenlegi kilátástalan helyzettől még azáltal sem tudnak megszabadulni az adósok, hogyha a bank elvitte a fedezetet képező ingatlanát, még utána is törlesztési kötelezettsége marad, ez az MSZP véleménye szerint megengedhetetlen.

Úgyhogy ezek figyelembevételével szeretnénk, ha a frakcióvezető úr végigmenne a saját emlékezetén, hogy mit tekint bevált módszernek, és azokat kiszélesítve az időközben megfogalmazott javaslatokkal, hoznának olyan megoldást, ami részben a legégetőbb problémák differenciált kezelését jelentené. Úgy gondoljuk tehát, hogy aki nagyon nehéz helyzetben van, annak az eszközkezelő vagy más, ma még be nem terjesztett megoldás révén a lakhatását, a megélhetését mindenképpen biztosítani kell, és nem egy, a korábbi megoldásokat kicsit kibővítve előkapott javaslattal, hanem szélesebb és alapvetően a sikeres gazdaságpolitika, a forint erősödése mentén gondolkodnának a megoldásban; és akik nagyon nehéz helyzetben vannak, azoknak tényleges, a méltányosságon alapuló segítséget biztosítanánk.

Tehát ezekkel a kiegészítésekkel mondjuk mi azt, hogy természetesen támogatjuk a javaslatot, mert minden segítség számít, de ez még nem számít véleményünk szerint olyan generális, üdvözítő megoldásnak, aminél meg lehetne állni. Tehát dolgozzanak még tovább, kedves képviselőtársaim, ne csak idézeteket olvassanak a számítógépükről, ami már jó régóta ott van, hanem hozzák ide, a Ház elé, és meg fogják tudni szerezni hozzá a többséget. Ebben partnerek tudunk lenni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage