DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár úr, önmagában korrekt az, hogy más államtitkároktól eltérően nem pusztán bekiabálással kapcsolódik be a parlamenti vitába vagy úgy sem igen, és azt kell hogy mondjam, hogy amit elmondott, egyébként részben igaz is.

Én azt egy pillanatig nem cáfoltam, sőt azt is elmondtam, hogy ez a portál hibázott, és ennek a következményeit viseli is. Igen, önnek igaza van abban, hogy az a cím, amit adott a híradásnak, a videoanyagnak a portál, félrevezető volt. Ezért van az, hogy elnézést is kértek, komoly presztízsveszteséget szenvedtek el, és a felelős szerkesztő - szemben Kubatov Gáborral - lemondott, távozott. Ha ez nem így lett volna, ezek az erkölcsi szankciók - és akkor most a polgári jogi következményekről nem is beszélünk - nem forognának fenn.

Én pusztán csak annyit állítottam és innentől kezdve a vitánk - ha úgy tetszik - egy kicsit filozófiai, bár azért annál lényegesebb -, hogy ha komoly fenyegetéssel néz szembe a nyilvánosság, akkor ilyen videók mégoly hazug címmel sem jelenhetnének meg. Államtitkár úr, én pusztán annyit állítok, hogy ha ilyen büntetőjogi szabályokkal fenyítik a portálokat, akkor mondom még egyszer, mégoly hazug címmel sem jelentetnek meg ilyen videókat, ami azt jelenti, hogy nem is derül ki, hogy egyesek miben mesterkednek. Annyit állítok - és itt lehet köztünk egy filozófiai különbség -, hogy számunkra kiemelt értéke van a nyilvánosságnak, kiemelt értéke van a nyilvánosságnak pontosan például a politikai korrupcióval szemben, és a nyilvánosság azt is jelenti, hogy kiderülhetnek olyan dolgok, amelyek nemcsak hogy nem kellemesek, de adott esetben aki közreadja, az sem feltétlenül korrektül jár el, de legalább felszínre jön.

Egy ilyen szabály pontosan a felszínre jövetelt fogja megakadályozni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ennyit állítottam. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage