DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tehát akkor gombolyítsuk tovább a fonalat, hogy mi minden, amit önök megtiltanának. Voltak például ilyen betelefonálós gegek. Nem csak Magyarországon, ez például Angliában is eléggé népszerű. Volt olyan, amikor Áder Jánost - talán még nem köztársasági elnök korában - felhívták, hogy teszteljék az angolnyelv-tudását. Volt olyan más országokban is, hogy miniszterelnököket, különböző közjogi méltóságokat megvicceltek telefonnal. És az egésznek volt egy közérdekű jellege, amiért ezt egy rádióállomás fontosnak tartotta.

A mostani szabályozási tervezet alapján az ilyen betelefonálós gegeket is lehet rendőrileg üldözni. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Mi lesz Csintalan Sándorral?) Ez a helyzet. Én most nem a betelefonálós műsorokra gondoltam, hanem amikor becsapnak egy politikust, azért, hogy beugrassák, pontosan azért (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Meg a Szanyi Tibor!), hogy valami közérdekű ábrázolást ezzel véghezvigyenek. De hogy mondjak egy közkeletű ilyen példát: amikor volt a szocialistáknak ez a burleszkbe illő miniszterelnöki castingja 2009 tavaszán, akkor a pártpénztárnok nevében felhívogattak szocialista szervezeteket, hogy teszteljék őket, hogy ki szeretne miniszterelnök lenni. Szerintem ez egy óriási poén volt, elég jó rajzot adott arról az állapotról, amelyben akkor leledzett a kormányzó párt. Ha ma valaki egy ilyet meg merne csinálni, mert teszem azt, mondjuk, Orbán Viktor le akarná tenni a lantot, akkor az illető szerkesztőséget rendőri vegzálásnak vetnék alá. Ez a helyzet.

És még egyszer: a javaslatnak, Pálffy képviselő úr, az az erkölcstelensége - és az előbbi példával is ezt próbáltam alátámasztani -, hogy olyan dolgokat próbálnak megsemmisíteni, olyan dolgokat akarnak szankcionálni, amin először is önök nagyon jókat nevettek az előző ciklusban, másrészt pedig kifejezetten használták ezeket az eszközöket, amikor önök ellenzékben voltak.

Köszönöm. (Szórványos taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage