DR. PUSKÁS IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Néhány perccel ezelőtt a szocialisták részéről egy hatásosnak tervezett, de hatásvadászra sikeredett hozzászólást hallhattunk, amelyben az ő nézőpontjukból hallhattuk Magyarország jellemzését. Amikor egy ország helyzetéről szeretnénk egy átfogó képet kapni, akkor számos összefüggésben, sok-sok megközelítésben megtehetjük ezt. Én most a hozzászólásomban két dologról szeretnék részletesebben beszélni, de azért érdemes a legfőbb mutatókat mégiscsak újra sorra venni.

Amikor az ország gazdasági helyzetéről, különösen a költségvetési helyzetéről beszélünk, akkor fontos leszögezni, hogy Magyarország azon kevés európai uniós ország közé tartozik, ahol most már évről évre sikerül az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tartani, azon országok közé tartozunk, ahol az állam adósságát nem növeljük, hanem sikerül évről évre csökkenteni. De természetesen vannak olyan mutatók, amelyek az emberek életét közvetlenebbül, a mindennapjaikat jobban érintik.

Ilyen mutató a gazdaság növekedése. A gazdaság növekedésével kapcsolatban is elmondhatjuk, hogy egy növekedési fordulat történt Magyarországon 2013-ban, ez azt jelenti, hogy az év kezdetétől fogva folyamatosan növekszik a magyar gazdaság teljesítménye. A legutóbbi adat szerint az utolsó negyedévben az egy évvel korábbi állapothoz képest 1,7 százalékkal nőtt Magyarországon a bruttó hazai termék, a GDP, és elmondhatjuk, hogy ezzel már különösen előkelő helyen szerepelünk az európai uniós országok rangsorában. Hiszen bennünket ebben a rangsorban olyan országok előznek meg, amelyek a pénzügyi-gazdasági válság idején kétségbeejtő visszaesést produkáltak. Ezek a balti országok. Ezek az országok ebből a nagyon nagy mélységből tudnak most nagyobb lépésekkel felfelé jönni. De összességében a többi európai országhoz képest Magyarország 1,7 százalékos gazdasági növekedése kiugróan jó teljesítmény. Azt gondolom, ez mindannyiunk számára megnyugtató. (Folyamatos zaj.)

Ha az adatokat részletesebben megnézzük, akkor különösen örvendetes, hogy a sokszor emlegetett, sokszor borongós hangon emlegetett beruházások Magyarországon az egy évvel ezelőtti állapothoz képest 10 százalékkal növekedtek. (Az elnök csenget.) Nem mellékes szempont az, hogy az ipari termelés ugyancsak jelentősen, 3 százalékot meghaladó módon növekedett Magyarországon az elmúlt egy év összevetésében. És fontos számunkra természetesen az a külkereskedelmi mérleg, amely most már évek óta pozitív Magyarország számára, és a legutóbbi adatok szerint is ez a fajta tendencia növekszik, egyre inkább kedvező az ország számára.

Ha továbblépünk, hogy mi fontos az embereknek, mi az, ami a mindennapjaikban érzékelhető változás, ami a hétköznapok biztonságát jelenti, akkor egyértelműen azt kell mondanunk, hogy mindenki számára a legfontosabb az, hogy legyen munkahelye, legyen megélhetési lehetősége, tudjon egzisztenciát teremteni a családja számára. Nos, ha innen nézzük Magyarország teljesítményét az elmúlt egy évben, akkor azt mondhatjuk, hogy ebben is bizakodóak lehetünk. Hiszen ha visszagondolunk arra, hogy Magyarországon a munkanélküliek száma 2002 és 2010 között gyakorlatilag megduplázódott, akkor joggal mondhatjuk azt, hogy jó eredmény, megnyugtató eredmény az, hogy a legutóbbi adatok szerint Magyarországon a foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőtti állapothoz képest 57 ezer fővel növekedett, a munkanélküliek száma pedig közel 30 ezerrel csökkent. És összességében elmondhatjuk azt, hogy Magyarországon most már ott tartunk, hogy közel 4 millió ember munkából él, 4 millió ember folyamatosan dolgozik. Azt gondolom, ez valamennyiünk számára, az ország számára és természetesen a családok számára a legfontosabb mutató a tekintetben, hogy hogyan áll az ország, milyen irányba haladunk.

Nos tehát, tisztelt hölgyeim és uraim, ha ehhez hozzátesszük azt, hogy azoknak az embereknek is szeretnénk munkát biztosítani, akik az elsődleges munkaerőpiacon vagy nem is képesek erre, vagy ideiglenesen nem képesek erre, és az ő közfoglalkoztatásukkal további 250-300 ezer ember munkalehetőségét teremtjük meg, akkor azt mondhatjuk, hogy a gazdasági növekedésben és a foglalkoztatásban lehet jó érzéssel, elégedettséggel tekinteni a teljesítményünkre.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage