KISS ATTILA (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársak! A központi költségvetésről szóló törvényhez egy kapcsolódó módosító indítvány érkezett a bizonyos Rubik-kocka központ kialakítására. Nem új hír ez, mármint a létesítmény, a leendő központ kialakítása nem új, hiszen jó egy éve, másfél éve jelentette be a kormány, hogy támogatja azt a központot, amelynek az alapjait a jövő esztendőben kívánjuk lerakni, elhelyezni, és 2017-ben készülne el.

A jövő esztendő több szempontból is jelentős a magyar tudomány, a magyar kultúra, a magyar kultúrtörténet szempontjából, másrészt pedig Rubik Ernő világhírű feltalálónk élete kapcsán is, hiszen a nagyszerű feltaláló jövőre lesz 70 esztendős, a Rubik-kockát pedig éppen jövőre lesz 40 éve, hogy fölfedezte, illetve világ körüli hódító útjára indította el Rubik Ernő. Ebből a szempontból mindenféleképpen azt gondolom, egy nagyon szép, szimbolikus, attól több, egy nagyon komoly, valós esemény lenne ennek a központnak az elindítása.

A módosító indítványban 520 millió forint átcsoportosítását javasolta Babák képviselőtársunk. Én kérem, hogy csatlakozzunk, illetve támogassuk képviselő urat, nem is képviselő urat, hanem áttételesen magát a központot, hiszen ha meg tudjuk építeni, és 2017-ben valóban át tudjuk adni ezt a központot, én azt gondolom, az a magyar szellem, a magyar tudomány és egyöntetűen a magyar kultúra, a magyarság szempontjából egy fantasztikus esemény lenne.

Talán nem kell itt a parlamentben és Magyarországon sem senki számára bemutatni a Rubik-kockát, magát Rubik Ernő feltaláló urat, aki közel 40 éve megváltoztatta a játékról vallott addigi felfogásunkat. Gondolom, hogy mindannyian általános iskolás korunkban, illetve ki amilyen intézménybe járt abban az időben, foglalkozott a kockával.

Én visszaemlékszem, olyan 5-6. osztályos általános iskolások voltunk, amikor a karácsonyfa környékén megjelent a Rubik-kocka, és egyből a barátokkal, barátaimmal versenyt hirdettünk, egy belső verseny volt ez egymás között, hogy ki tudja hamarabb kirakni a kockát.

Akkori kiváló matematikatanárunk, Varga tanár úr megsejtette ezt, és megdöbbenésünkre egyszer azt mondta az órán, hogy fiatalok, fiúk, ki az, aki megtanítana engem a bűvös kocka kirakására. Alig kaptunk levegőt, hiszen nagyon féltünk a tanár úrtól, egy kitűnő, szigorú, mondhatom talán, régi vágású pedagógus volt, nagyon féltünk tőle, szigorú volt, de nagyon-nagyon jó pedagógus volt, és ő mondta nekünk, a kis 10 éves lurkóknak, hogy ki az, aki megtanítaná út a Rubik-kocka kirakására.

Mi aztán természetesen jelentkeztünk csőstől, hogy mi majd segítünk. Meg is tanítottuk tanár urat, és a pedagógus nagyságára jellemző módon azt mondta, hogy mindenki, aki segített neki, egy ötöst kap, természetesen. Csak zárójelben teszem hozzá, életem egyetlen ötöse volt matematikából, nem sokat gyűjtöttem be sajnos azután sem.

Ami a lényeg, hogy én azt gondolom, hogy ezek a szellemi óriások, mint például Rubik Ernő - és nagyon sok embert tudnánk természetesen itt megnevezni -, nagyon fontosak abban, hogy a magyarságról alkotott kép, a magyar kultúráról, a magyar népről alkotott kép a világban olyan legyen, amilyenek mi valóban vagyunk. Ezért is nagyon lényeges, hogy ez elindul.

Másrészt azt is tudnunk kell, hogy éppen jövőre, a 2014. esztendőben New Jerseyben egy Rubik-világkiállítás nyílik, tehát a Rubik-kockához kapcsolódóan, és azt is tudjuk, hogy a feltaláló, Rubik Ernő nem csupán a Rubik-kockát, hanem nagyon sok mást, Babylont, piramist és nem tudom, milyen egyéb játékokat is felfedezett, és ezekkel kapcsolatos világkiállítás lesz. És hozzá kell tenni, hogy nem csupán Magyarországról, hanem a világ különböző tájairól világhírű matematikaprofesszorok, többek között a Harvard Egyetem egyik matematikaprofesszora is kurátori feladatot és megbízást vállalt a budapesti központ kialakításához.

Én biztatom tehát önöket, kedves képviselőtársaimat, és a kormány jelen levő képviselőit, illetve államtitkár urat kérem, hogy lobbizzon amellett, hogy a jövő évben ezt az 520 millió forintos költségátcsoportosítást végre tudjuk hajtani, illetve a kormány támogassa ezt a javaslatunkat, hogy jövőre valóban ez a központ el tudjon indulni, ezzel is hirdetve a magyarság, a magyar kultúra, a magyar kultúrtörténet és tudománytörténet kiválóságainak leendő múzeumát.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage