DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő évi költségvetés újramegnyitott részletes vitájában szeretném elmondani néhány ajánlási ponthoz, amit a frakciónk adott be, csak így mutatnám az elnök úrnak, hogy van mire hivatkoznom (Felmutat egy köteg papírlapot.), úgyhogy ha megengedi, nem tételre mondanám, hanem tartalomra, ha szabad az ügyrendi részlet után egy kicsit költői fordulattal folytatnom: "Jót s jól! Ebben áll a nagy titok." - mondta a költő.

(10.50)

Engem ez a szándék vezetett a költségvetés vizsgálatánál is, hogy ez a kritérium, hogy jót s jól, mennyiben teljesül a jövő évi költségvetésnél. Sajnos, azt kell mondjam, hogy kevéssé.

A kormány mindig arra hivatkozik, hogy korlátozottak a lehetőségei. Mi ellenzéki oldalról pedig azt mondjuk, hogy egyszerre túlzottan takarékos ez a költségvetés, másik oldalról pedig pazarló. Tehát, amikor mi javasoljuk, hogy például örökségporta létrehozására csoportosítsunk forrást Nádudvar városközpontban, vagy Debrecenre is gondolva, az új, épülő színház belsőépítészeti kialakítására is biztosítson forrást a költségvetés, akkor arra gondolunk, hogy vannak olyan kulturális értékeink, amelyek nagyobb megbecsülést érdemelnének.

Én abszolút nem vagyok a labdarúgás ellensége - noha nem nagyon élvezhető a mai magyar foci, vagy sokkal kevésbé, mint ami eredményeket korábban elért a magyar labdarúgás -, de az az egyoldalúság, hogy összességében 100 milliárdos nagyságrendben fordít az állam stadionokra, ugyanakkor a közösségi tereket, kulturális célokat szolgáló költségvetésre sokkal kisebb támogatást szán meg elhanyagolja, nem veszi figyelembe, ez a részünkről nehezen elfogadható.

Itt van például a tatabányai bányászmúzeum és ipari skanzen fejlesztésének a megkezdése. Nem tartozik a ma űzött iparok közé a bányászat, különösen nem a föld alatti bányászat, de a magyar gazdaságtörténetnek ez egy kiemelkedő része, és ennek legalább a megkezdésére áldozni kellene. Vagy a tatai Esterházy-kastély és a Zsigmond-korabeli vár rekonstrukciója szintén a kulturális értékeink között kiemelkedő, úgy gondoljuk, hogy erre a fejezeten belüli átcsoportosítás keretében is érdemes lenne áldozni.

Szintén kiemelkedőnek tekintjük a szabadidős tereket, vagy például a Martonosi Pál Városi Könyvtár rekonstrukcióját Kiskunhalason, amit Garai István Levente képviselőtársammal együtt adtunk be; olyan kulturális értéket, egyben közösségi teret szolgál, amelyre mindenképpen figyelemmel kell hogy legyen a költségvetés.

Tehát azon túl, hogy a mi megítélésünk szerint az előző három költségvetés az ország lakóinak inkább az elszegényedését eredményezte, mint a jólétét, ebben a jövő évi költségvetésben, amit úgy harangoztak be, hogy már bizonyos növekedés is lesz, ezt kevéssé érzékeljük. Ezért szeretném kiemelni, hogy a második körös, tehát fejezeten belüli módosítóink keretében fontosnak tartjuk, hogy művészeti tevékenységek támogatására is jusson forrás. Vagy például az olyan közcél, amelyet Varga Zoltán képviselőtársam nyújtott be, hogy a "Legyen jobb a gyermekeknek" nemzeti stratégia monitoringja s a kapcsolódó feladatok ellátása kapjon támogatást, én úgy gondolom, hogy szintén kiemelkedő. Vagy amit Pál Tibor, Steiner Pál és Tóth Csaba képviselőtársammal nyújtottunk be, hogy a közgyógyellátás, amely nagyon mostoha finanszírozásban részesült az Orbán-kormány idején, a jövő évi költségvetésben legalább a közgyógyellátás kapjon komolyabb támogatást.

Mindezeket figyelembe véve én nagyon kérem a többségi képviselőket, hogy olvassák figyelemmel azokat a módosítókat, amelyeket ebben a témakörben beadtunk, tehát a kulturális értékek védelmére, a közösségi terek kialakítására, támogatására, valamint elsősorban az időseket érintő közgyógyellátási támogatásnak a bővítésére benyújtott módosítóinkhoz tisztelettel kérem az önök támogatását. Én azt hiszem, hogy a jót s jól költői felhívásban ez egy pozitív lépés lehet.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage