VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én a 30. ajánlási ponthoz szeretnék hozzászólni. A 30. ajánlási pont egy kiegészítést tartalmaz, ugyanis a törvény a 203. §-ban foglalkozik a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban a fiatalkorúak vonatkozásában ezzel a kérdéssel, vagyis azzal, hogy még a törvényes képviselő engedélyével sem dohányozhat a 18 év alatti személy a bv-intézetben. Ez jogos és elvárható igény, főleg, hogy a bv-ben töltött életnek fokozottabban párhuzamban kell lennie az egyéb jogszabályokkal, tehát a törvénysértés bármilyen formája megbocsáthatatlan egy bv-intézeten belül, tehát egyértelmű, hogy erről a kérdésről is rendelkeznie kell a törvénynek.

Csak az a nagy probléma, hogy sajnos ma ott tartunk, hogy hiába van a nemdohányzók védelméről szóló törvény, hiába nem vehetne egy 18 év alatti személy dohányárut, mégis ott tartunk, hogy nagyon sok 18 év alatti személy, 14 és 18 év közötti gyerek sokkal erősebb dohányos, mint akár a 30 éve dohányzó édesapja, rokona vagy más, a társadalomban élő személy. Sajnos, olyan problémával kerülnek akkor szembe ezek a fiatalok, hogy a törvénytelen tevékenységüket nem tudják tovább folytatni, többek között azt sem, hogy dohányozzanak, viszont olyan erősen jelentkezhetnek náluk már az első napokban a bv-intézetben az elvonási tünetek, amik mind mentális, mind viselkedésbeli, mind magatartásbeli, mind konfliktusbeli problémákat okozhatnak egy bv-intézetben.

Ezért fontosnak tartottuk a törvénybe beletenni azt, hogy garantált legyen az a segítség a bv-intézetekben, amely ezeket a fiatalkorú személyeket a dohányzásról való leszokásban segíti, a dohányzásról való leszokás lehetőségét megteremti a számukra. Így komplex, így egész, és így nagyon sok problémát előre meg tudunk szűrni, és egyértelműen ki tudjuk szűrni azt, hogy esetleg ezek a fiatalkorúak a bv-intézetben kijátsszák ezt a passzust, és arra törekedjenek, hogy illegális módon dohánytermékhez jussanak még a büntetés-végrehajtási intézet falain belül is. Ezért kérem mind a konfliktusmentesség, mind ezeknek a fiatalkorúaknak az érdekében, hogy ezt a módosító indítványunkat fogadják el.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage