SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Azért mondom Turi-Kovács Bélának, mert tényleg maximálisan elhiszem önnek, hogy ugyanazt szeretné, mint amit mi szeretnénk, és hogy értse, mi attól félünk, hogy ugyanaz fog történni ezzel az emlékezet bizottsággal, hogy ez egy független szervezet lesz a politikától, és minden egyes kérdésnél, amit fel fogunk tenni ezentúl az elmúlt súlyos és vészes időszakról, a kommunizmusról, mindig az lesz majd a válasz, hogy még az emlékezet bizottság nem jutott el addig, hogy ezt feltárja, várjuk meg az emlékezet bizottságot, majd az emlékezet bizottság ezzel foglalkozni fog, és hasonló kikerülő válaszok lesznek.

Én megéltem, tehát 2012-ről beszélünk, a 2012 és 2013 közötti időszakról, amikor feljelentettük Mátsik Györgyöt, azt a vérügyészt, aki halálra ítélte Mansfeld Pétert, és amikor feljelentettük, a független ügyészség egy olyan elutasító határozatot küldött, ami vérlázító volt. 2012-ben szinte azt írta az ügyészség, hogy Mansfeld Péter esetében - nem így írta le, csak ez volt a mondandója - Mátsik György elvtárs úgy cselekedett, ahogy elvárható volt tőle, hiszen az akkori törvényeknek megfelelően járt el, és jogos volt, hogy Mansfeld Pétert halálra ítélte. Ezt nem szeretnénk, és azt nem szeretnénk, hogy ugyanolyan kirakat legyen, mert amikor az ügyészség megküldte ezt a választ, akkor mi ezt nyilvánosságra hoztuk, és senki nem volt, aki mellénk állt volna.

Az államtitkár úr nem jelentkezett, hogy segít esetleg bármiben, hogy mégiscsak Mátsik György megbűnhődjön, ellenben azt láthattuk alig egy hónappal ezelőtt, hogy az államtitkár úr ide bejött egy Mansfeld Pétert ábrázoló pólóban. Nem így kellene kiállni az áldozatok mellett (Mirkóczki Ádám: Ez a szégyen!), nem így kellene az áldozatoknak az emlékét megőrizni, hanem el kellene ítélni azokat a bűnösöket, akik ezek ellen az emberek ellen nagyon súlyos dolgokat vétettek. Mi ezt szeretnénk, és nem csak egy emlékezet bizottsággal, egy látszatfeltárással és egy látszatelszámoltatással takarózni. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage