SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Kénytelen vagyok, kivártam ezért, hogy Babák képviselő úr mondandójából egy-két dologra reagálni.

Képviselő úr, lehet itt mondani szívhez szóló történeteket, én is tudnék mondani. Én is el tudnám mondani, hogy nagyapám kulák volt, el tudnám mondani, hogy mindene volt a föld, el tudnám mondani, hogy elvették tőle a földet, vagy azt is el tudnám mondani, hogy a kárpótlásnál édesapám és nagybátyám azt mondták, ők nem kérik vissza a földet, mert már Budapesten élnek, művelje az a földet, aki helyben lakik. Tehát Szalkszentmárton környékén egyetlenegy földet nem kértek vissza, jelen pillanatban ezeknek a földeknek a 80 százalékát Gyurcsány Ferenc cége uralja. Annak a Gyurcsány Ferencnek a cége, akinek önök tették lehetővé, hogy egyáltalán miniszterelnök legyen vagy milliárdos legyen, mert '90 környékén nem számoltatták el az Apró-klánt például. Mert '90 környékén nem volt elszámoltatás ebben az országban.

Azt pedig, hogy ön miket mondott itt, én nagyon jól értettem. Ön olyan mondatokat mondott, főleg a legelején, amiket 10-15 évvel ezelőtt az MSZP padsoraiból hallhattunk. (Ferenczi Gábor: Úgy van, pontosan!) Azokat a mondatokat mondta, amivel megpróbálja felmenteni azokat az embereket, akiknek igenis volt választásuk, igenis volt választásuk, hogy KISZ-titkárok legyenek vagy ne legyenek KISZ-titkárok! Volt, aki azt választotta, mint az én édesapám, hogy nem lett KISZ-titkár, és inkább egész életében gépkocsivezető volt. (Babák Mihály közbeszólása.) Volt, aki meg a KISZ-titkárságot választotta, és befutott egy karriert, és milliárdos lett. Volt választás! Nem szabad felmenteni! Ugyanúgy felmenti ezeket az embereket, mint ahogy megpróbálta tegnap az államtitkár úr felmenteni ezeket az embereket (Dr. Rétvári Bence: Senkit nem próbáltam!), amikor azt mondta, hogy voltak olyanok, akiket rákényszerítettek, voltak olyanok, akiket megzsaroltak, és voltak olyanok, akik önként, meggyőződésből teljesítették ezt a feladatot. (Dr. Rétvári Bence bólogatva: Vagy pénzért!)

Az áldozatok védelméről beszél az államtitkár úr. Ez lenne az áldozatok védelme! Nem mindegy, hogy milyen okból, milyen megfontolásból spicliskedett, súgott be valaki bárkit?! Azt az embert tönkretette, annak az embernek a családját tönkretette. Tehát teljesen mindegy, hogy kényszerítették, vagy pedig pénzért, vagy pedig meggyőződésből tette, akkor is spicli volt, és egy embernek, egy családnak az életét tönkretette. Innentől kezdve lehet majd morálisan megítélni ezt a kérdést, de az biztos, hogy aki ilyeneket tett, azoknak a nevét nyilvánosságra kellene hozni.

Azt mondta Babák képviselő úr, hogy rágalmazunk itt. Mondja meg, hogy például Novák Előd a tegnapi nap folyamán kit rágalmazott úgy, hogy önök meg tudják cáfolni azt, hogy Novák Előd rágalmazott! Mert egy ilyet nem tudnak mondani, mert akkor mondanák. De mi lenne ennek a lényege, amit mi kérünk? A teljes nyilvánosság! Pont az, hogy innentől kezdve ne lehessen azt mondani, hogy valakit rágalmazunk. Hiszen ha tudjuk azokról az emberekről nyíltan és valósan, hogy ezek ügynökök voltak, ez spicli volt, akkor utána nem lehet rákenni olyanokra azt, hogy spicli vagy ügynök, akire rágalmazás lenne. Ez lenne a lényege! Ezt szeretnénk, ezt kívánjuk! Ezért nyújtottuk be ezeket a módosító javaslatokat is, ezért van egyébként Schiffer képviselő úrnak is egy olyan módosító javaslata, ami ezt szolgálná. Ez lenne a lényeg! Hogy innentől kezdve, egy: ne lehessen senkit rágalmazni; kettő: ne lehessen senkit zsarolni. Ne lehessen senkit olyan aktákkal zsarolni, hogy ha nem azt csinálod, amit én mondok, akkor nyilvánosságra hozom, hogy te ügynök voltál. Nem lehetne zsarolni, mert nyilvános lenne, nyilvánosak ezek az akták. Nyilvánosak ezek az adatok. Onnantól kezdve megszűnne ez a két lehetőség, a rágalmazás és a zsarolás lehetősége is megszűnne. Mi ezt szeretnénk elérni.

Államtitkár úr, tegnap szóba került, és ez nagyon fontos, amit Szávay képviselő úr elmondott, hogy van egy harmadik nagyon lényeges dolog, amit tisztázni kellene, és ami tisztázható is lenne akkor, ha nyilvános lenne az, hogy kik voltak az szt-tisztek, kik voltak ügynökök, kik voltak besúgók; az, hogy '90 után mi történt ebben az országban. Azt, hogy vajon '90 után abban a gazdasági leépülésben, az ország szétárulásában itt különböző KGB által irányított külföldi maffiaszervezetek voltak, hogy itt ebben az országban egy olajbotrány lehetett, ezt mind-mind fel lehetne tárni, ki lehetne vizsgálni e listákon keresztül.

(14.50)

Azt is meg lehetne nézni - és ez egy nagyon lényeges kérdés -, hogy valóban, ezek közül az emberek közül ki dolgozik ma még Magyarországon felelős beosztásban, ki van ma Magyarországon döntési helyzetben, 23 évvel az úgynevezett rendszerváltás után kik azok a volt besúgók, kik azok a volt spiclik, kik azok a volt, az állampártot kiszolgáló emberek, akik még mindig felelős beosztásban, akár a titkosszolgálatoknál, akár a rendőrségnél, akár bent a politikában, akár a gazdasági életben irányítják és kézben tartják ma Magyarországot.

Ez lenne az igazi rendszerváltás! Ez lenne az igazi rendszerváltás, amikor elindulhatnák valóban egy szebb jövő felé, amikor elindulhatna ez az ország valóban egy fejlődési pályán. Mert amíg ezt nem tesszük meg, amíg nem tárjuk fel a múltunkat, addig ne is várjuk azt, hogy itt változások lesznek. Mert minden egyes olyan változást, ami lényeges változás lenne ebben az országban, pont ezek az erők fogják meggátolni. Pont ezek az erők lesznek azok, akik minden egyes olyan elszámoltatási kérdésben, minden egyes olyan ügyben, ami ezt az országot nyomasztja, meg fogják akadályozni a vizsgálatokat, meg fogják akadályozni azt, hogy az igazság kiderülhessen. Ez az alapja mindennek, és ezért szeretnénk a teljes nyilvánosságot.

Ezt értsék meg, és kérem, hogy támogassák a Jobbiknak azon javaslatait, támogassák tőlem akár - ha nem a Jobbikot szeretnék - Schiffer képviselő úr javaslatait, vagy nyújtsanak be önök olyan javaslatot, ami teljes nyilvánosságot szolgáltat az szt-tisztekről, az ügynökökről, a volt titkosszolgákról, a katonai titkosszolgálatokról, mindenkiről, aki ebbe a körbe beletartozik. Ezt kérjük önöket, mert ez szolgálja ennek az országnak, ennek a nemzetnek az érdekét. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage