SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tehát Babák képviselő úr, azt mondta, nem volt választás. Most elmondom: tudja, kinek nem volt választása? Nem volt választása, mondjuk, annak a százezer nőnek, akin a vörös horda, amikor ide beérkezett, átgázolt rajta és megerőszakolta. Vagy nem volt választása annak, akit elvittek málenkij robotra. Azoknak nem volt választása, de azoknak, akik tudva azt, hogy itt emberek tízezreit hurcolták el málenkij robotra, vagy nők százezreit erőszakolták meg, és utána ezt a rendszert hajlandóak voltak kiszolgálni, azoknak már volt választása. Mert ezzel mentjük fel azokat az embereket, akik kiszolgálták azt a rendszert, sőt azokat az embereket, akik esetleg ezzel a rendszerrel nem értettek egyet, és bármi olyat csináltak, ami nem volt megfelelő, és nem tetszett a rendszernek, azokat besúgták, vagy azokat adott esetben bármilyen, főleg jelentésekkel kellemetlen helyzetbe hozták, vagy elvágták, mondjuk, akár az életüket is. Na, itt volt választás!

És én ezért mondom: csak nyilvánosságra kéne hozni ezeket a listákat, majd utána már jöhetnének a személyes sorsok, és mindenki elmondhatná adott esetben, hogy ő miért vállalta ezt a szolgálatot. De akkor is, ezeket az embereket meg kell nevezni.

Még egyetlenegy, képviselő úr, hogy mindenkinek van választása. Nekünk is volt választásunk, mi is tisztában vagyunk azzal teljes mértékben, hogy ha egyetlenegyszer önöknek lehetősége lenne, mert ugye, mondhatjuk azt, hogy most még nem élünk olyan korban, mint régen, még nem élünk olyan korban, akkor önök lehet, hogy ugyanazt csinálnák velünk, mint annak idején a kommunisták csinálták azokkal, akiket mondjuk, feljelentettek. De én is például, elképzelhető, hogy szeretném tudni egyszer, hogy majd '90 után is milyen megfigyelések történtek, meg '90 környékén is milyen megfigyelések történtek. Engem vajon megfigyeltek-e, rólam valaki készített-e jelentéseket? Vajon kik voltak azok, akik mondjuk, jelentéseket adtak rólam?

Én is kíváncsi lennék ezekre a kérdésekre, ezért kell elkezdeni majd valahol.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage