BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselő úr, nehogy azt higgye, hogy meg kívántam bántani, önnek joga van a sorokat elemezni, sőt ellentmondani és más prioritásokat megvilágítani. Én csak arra kértem önt, értse meg azt, hogy vannak prioritások, amelyeket nagyon helyesen akár közösen is megfogalmazhatunk a tisztelt Házban, s vannak, amelyeket önök is támogattak, de egy kormánynak vannak elképzelései. S amire ismételten szeretném a hangsúlyt fektetni: hogy felelősen kell, nem mint korábban, szeretnénk felelősen a költségvetésben gazdálkodni, és amikor a kormánynak lehetősége van valamely prioritást, amit önök is megfogalmaztak, év közben a realizált bevételek kapcsán elővenni, akkor a kormány intézkedik. Önök pedig kifogásolták, hogy háromszor módosítottuk a költségvetést. Hölgyek, urak, szükség volt rá. De én úgy gondolom, hogy ez a tisztességes megoldás.

Ezenkívül pedig a felsőoktatásnál elmondtam, hogy autonóm szervezet. Biztos ő sincs megelégedve a felsőoktatás színvonalával, az ország igényeihez való alkalmazkodása vonatkozásában. Gondolom, ő sincs megelégedve ezzel, és a nyelvoktatással sem, de autonóm szervezet. Nincs igazi javaslata a felsőoktatásnak, és nem vették tudomásul a demográfiai depressziót.

Hölgyek, urak, ez komoly trauma a felsőoktatásban, de a túlélést nem lehet költségvetésből finanszírozni. Keresni kell nekik is a lehetőségeiket. Úgy gondolom, ebben van mit tennie a felsőoktatásnak, és lehetőleg a kormány munkáját segítendő javaslatokkal tegye a dolgát. Annak idején egyetemeken olyan döntéseket hoztak - kérdezze meg tőlük, hogy miért -, amitől olyan adósságcsapdába kerültek, mint ahogy a kormánynak is meghagyták a csapdát az adóssággal. Gondolja végig a PPP-k kérdéskörét! Amikor bevezették a bolognai folyamatot, tapsikolva mentek a PPP-vel kollégiumot építeni, és eladósították a saját intézményüket. Trauma, iszonyú trauma - de kik a felelősek? Ott voltak a döntéshozók, akik aláírták a szerződést a bankokkal!

S még egy dolog. Államtitkár úrnak igaza van, Nyikos képviselő úr pont azt mondta, hogy őt már zavarja a költségvetési törvény részletessége. (Derültség a Jobbik soraiban.) Ő ezt elmondta a bizottsági ülésen is, elmondta, hogy zavarja a részletessége. Ott voltam a bizottsági ülésen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage