DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Elsősorban a Házszabály okán mondom, hogy a hozzászólásom az 599., a 462., a 729., a 472. és a 625. irományszámú módosító javaslatainkhoz kapcsolódik. Alapvetően azt szeretném kifejteni, hogy az MSZP politikai szándéka, prioritása az, hogy a gyermekeknek, a nőknek, a munkavállalóknak, a kis- és középvállalkozásoknak és a nyugdíjasoknak jobb legyen az élete. Ezt tartalmazza az MSZP "öt pillér" programja, és az imént felsorolt módosító indítványok is ezt a célt szolgálják.

A gyermekek vonatkozásában, összekapcsolva az édesanyákkal, mi úgy gondoljuk, hogy a bölcsődék tekintetében nagyon nagy területi egyenlőtlenségek vannak, és ahol hiány van, márpedig az ország jelentős területein hiány van bölcsődében, ott a költségvetésnek erre forrásokat kell biztosítani.

A másik célja a nők és az édesanyák életének jobbítása területén, hogy az MSZP ingyenessé kívánja tenni a bölcsődéket. Biztos, hogy vannak olyan területei az országnak meg olyan családok, ahol ez kisebb gondot jelent, de mi általánosságban úgy gondoljuk, ahhoz, hogy a munkába állás a gyermekvállalás után könnyebb legyen, jelentős segítség az, ha valakik úgy tervezhetik a családjukat, hogy ingyenesen vagy csak nagyon minimális költségtérítéssel tudják a gyermekeiket bölcsődébe tenni.

(16.50)

Tehát a bölcsődeépítés és a bölcsődei ellátás ingyenessé tétele sarokpontja az MSZP politikai céljainak.

Ugyanígy szeretném kiemelni, hogy a nők munkalehetőségeit tekintve, és ez összefügg a munkavállalók, kkv-k problémájával is, munkahelyekre van szükség. Érdemi munkahelyekre van szükség. Ez a gazdaságpolitika, amit unortodoxnak mondanak, ahelyett, hogy gazdasági fejlődést eredményezett volna, egy visszaesést, stagnálást hozott a gazdaságban, és egyértelmű reálkereset-csökkenést eredményezett. Az elmúlt három költségvetés az elszegényedés költségvetése volt, rosszabb helyzetbe kerültek az emberek, kevesebb pénzből voltak kénytelenek élni, ha egyáltalán meg tudtak élni. Ennek következménye, hogy a kormányváltáskor a szakemberek 4-4,2 millióra becsülték azoknak a honpolgároknak a számát, akik a hivatalos létminimum alatt élnek, ez jelentősen megnőtt; jelenleg a Tárki is azt mondja, hogy 4,6 millió. Tehát ezen belül a gyermekszegénység, az MSZP véleménye szerint megengedhetetlen. Tehát az, hogy 400-500 ezer gyermek Magyarországon alultáplált, ez tűrhetetlen. Tehát ehhez, úgy gondoljuk, forrásokat kell rendelni.

Ezekre a forrásokra igazából meg is van a lehetőség. Tehát ha a költségvetés forrásoldalát nézzük, akkor egyszerre nagyon takarékos azokon a területeken, ahol mi többet szeretnénk adni, a gyerekeknek, nőknek, munkavállalóknak, kkv-knak és a nyugdíjasoknak, ugyanakkor pazarló. Mert pazarló például a trafiktörvény eredményeként, amivel, ha összeadjuk, 1-1,5 év alatt mintegy 100 milliárd forint adóbevételtől esik el a költségvetés. Az elmúlt néhány hónap tapasztalata az, hogy 30 százalékkal esett vissza a dohánykereskedelem, hozzáteszem, a hivatalos dohánykereskedelem, mert ennyien azért nem szoktak le a cigarettáról, a dohányzásról. Ez a kiesés már látszik a jövedéki bevételekben. A múlt héten egy hirtelen mozdulattal még a benzinkutak mellett, illetve az elárusító-központok mellett működő dohányboltokat is be fogják tiltani, amelyek mintegy egyötödét adták a forgalomnak.

Tehát még tovább pazarol a költségvetés. Van olyan vélemény, ez ilyen - nem akarom jegyzőkönyvbe mondani, de mégiscsak rögzítik -, hogy ahhoz, hogy Lázár János és barátja, Sánta úrék valami kis jövedelemhez jussanak, bizonyos feltételezések szerint 20-30 milliárd forint többletbevételhez, ezért a költségvetés elveszít 100 milliárd forintot. Ez egy pazarló rablógazdálkodás, mert egyik oldalon rabolnak, a másik oldalon meg elpazarolják a költségvetés pénzeit, ahol nagy szükség lenne arra, hogy a gyermekeknek és a munkavállalóknak lehetőséget tudjunk biztosítani.

Önálló kérdéskör, ahogy a nyugdíjasokat sajnos átveri ez a kormányzat. Ezzel az 599. és a 462. módosítónkban foglalkozunk, hogy az ő helyzetüket elsősorban a közgyógyellátás és alapvetően a nyugdíjak reálértékének növelésével biztosítsuk. Ugyanis az átverés kulcsa az, hogy a kormány az átlaginflációhoz igazítja a nyugdíjkorrekciót, holott a nyugdíjasok fogyasztása korántsem átlagos. Tehát az ő fogyasztásukban az élelmiszerek, amelyek ára rohamosan nőtt az elmúlt három évben, sokkal jelentősebb tétel, sokkal jelentősebb súlyt képvisel. Tehát az MSZP-nek az a véleménye, hogy a nyugdíjasok megbecsülése nem a szemfényvesztés, hanem az, hogy velük szoros együttműködésben, a nyugdíjas-szervezetekkel konzultálva, az ő tapasztalatuk szerint, hogy a sajátos fogyasztási szerkezetükhöz viszonyítva kell biztosítani a nyugdíjemelést.

Az MSZP szándéka az, hogy mind a nyugdíjkorrekciós programot folytatni kívánja. Ehhez persze egy választási győzelem is szükséges, ami, úgy gondoljuk, bekövetkezik, mert nagyon sok a rosszul élő ember, akiken mi segíteni szeretnénk; másrészt a legkisebb nyugdíjak megemelése minimum 50 ezer forintra, mert nagyon sok olyan idős ember van, aki méltatlanul kevés nyugdíjat kap. Tehát mi úgy gondoljuk, hogy a nyugdíjak emelésével, a nyugdíjaskosár figyelembevételével, a nyugdíjkorrekciós programmal és a legkisebb nyugdíjak felemelésével, az ő életükkel külön figyelemmel kell foglalkozni.

Szeretnék még szólni a költségvetés részletes vitájában arról, amiről a kormányzat csak beszél, de költségvetési forrás, illetve gazdaságpolitikai szándék kevés van. Ez a kis- és középvállalkozások helyzete. A kkv-k azt tapasztalják, hogy a kormányzati szólamokkal szemben sem a piaci lehetőségük nem bővül, mert a hazai kkv-k döntően a szolgáltatásban dolgoznak. Ha az embereknek nincs pénzük, akkor nincs arra sem lehetőségük, hogy igénybe vegyék a hazai kisvállalkozások szolgáltatásait. Tehát az ő piacuk beszűkül a kormányzati politika eredményeként. Ugyanakkor a kormány sajátos restriktív, visszafogásra - az állami beruházások visszafogását is ideértem - irányuló politikája azt eredményezi, hogy munkájuk sincs az állami megrendelések területén, és financiális lehetőségeik is beszűkültek.

Jelentősen romlott a forint árfolyama. Nagyon szomorú, hogy jó ideje 300 forint fölött van az euró árfolyama. Emlékezetes, hogy a kormányváltás után indult be a forint gyengülése, gyengítése az ominózus Szijjártó-Kósa-féle bejelentéssel, amivel szabályosan bedöntötték a forint árfolyamát. Kormányváltáskor 265 forintba került egy euró, jelenleg 300 forint fölött, nem tudom, 303-304 forint körül van. Ez nagyon fájdalmasan érinti mind a vásárlókat, mind a hazai kkv-kat, különösen azokat, akik importárukat is feldolgoznak, mert ők nem tudják a termékeikben ezt a forintárfolyam-romlást, amit itthon adnak el, érvényesíteni.

Hasonlóképpen, bár itt most a második körös vitában külön módosító csak áttételesen foglalkozik, például a 472. az épületfelújítással. Mi úgy gondoljuk, hogy az építőipar, a hazai kkv-k területén az épületfelújítás, a lakás-korszerűsítés, a hőszigetelés, a fűtés-korszerűsítés, ami valódi energiamegtakarítást eredményezhet a családoknak, fokozottabban kell hogy szerepeljen. Tehát az MSZP-nek az a célja, hogy olyan tömeges méretű, évente 100 ezer lakás, illetve családi ház felújítására irányuló fűtés-korszerűsítési, hőszigetelési program induljon be és működjön, amely jelentősen csökkenti az energiafelhasználást, és amíg ez a felújítás megy - az országban 2,5 millió lakás van, tehát százezrével ez több évtizedes program -, százezer új, értékteremtő munkahelyet tud biztosítani a hazai építőipar számára.

Tehát mi úgy gondoljuk, hogy össze lehet rakni, és ez a költségvetésben is kellene hogy tükröződjön, olyan nagy gazdaságélénkítő programokat, amelyek mind a hazai kkv-knak, mind a fogyasztóknak előnyöket hordoznak, és ezt célirányosan be kell építeni a költségvetésbe is, alapvetően úgy, mint az európai uniós források hazai kiegészítéseként.

Tehát összefoglalva a hozzászólásomat, az újramegnyitott vitaszakaszban is ajánlom a kormányzat és a szavazók figyelmébe az MSZP "öt pillér" programját, amelynek révén mindenképpen jobb lesz a gyermekeknek, nőknek, édesanyáknak, a munkavállalóknak, a hazai kis- és középvállalkozásoknak, valamint a nyugdíjasoknak. És ehhez, mi úgy gondoljuk, hogy már a 2014-es költségvetés is konkrét támaszt kell hogy biztosítson.

Köszönöm, elnök úr, a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

(17.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage