GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Hát, jobban örültem volna, ha államtitkár úr, mondjuk, Orbán Viktor hitelességét azzal próbálta volna megmagyarázni, hogy a minimálbér tekintetében mi történt az országban, mert oly sokszor használták ezt, és akkor az emberek érdekében történő gondolkodást lehetett volna elősegíteni. No de hagyjuk!

Nézzük azt, amiről beszél ön, államtitkár úr: azt mondja, hogy a bölcsődék ingyenessége. Nézze, én azt gondolom, hogy mondjuk, az a jövedékiadó-kiesés, tudja, a trafikok történetét ismeri, ami zajlott ebben az országban, ön ennek szakembere is, az a jövedékiadó-kiesés minden bizonnyal nagyon-nagyon sokszorosa annak, ami egyébként ilyen értelemben, a bölcsődék tekintetében az ingyenesség fedezetét biztosította volna.

De mondok önnek mást a bölcsődékkel kapcsolatosan. Emlékszik arra, hogy mondjuk, a bölcsődékben a nem egy-két ezer forintos, hanem több tízezer forintos bölcsődei díjak bevezetését kik tették meg? Tehát a kisgyermekes anyáknak kik kedveztek, a kisgyermekes családoknak kik kedveztek e tekintetben? Ha nem emlékszik rá, akkor el tudom mondani önnek, hogy kik. Önök voltak azok. (Dr. Komoróczki István: Nem, köszönöm szépen.) Jó, rendben, akkor nem részletezem, mert emlékszik rá, és tudja.

Ön fontosnak tartja a hiány kérdéskörét, én is fontosnak tartom. De ugyanígy fontosnak tartom, mondjuk, az államadósság kérdéskörét is, amely tekintetében 3000 milliárd forint elkobzását követően, aminek a nagy részét, nem tudom a pontos számát, de nagyjából a 2000 milliárd forintot megközelítő összegét elégették, ugye, tehát az államadósság csökkentésére fordították, először egy 1400 milliárdos, utána talán egy 300, utána egy 200 milliárdos nagyságrendet, megközelítőleg 2000 milliárd forintot, amellett az államadósság mértéke nőtt a 2010-es kormányváltáshoz képest.

Milyen felelősségről beszélünk, államtitkár úr?! Hogyan, miről beszélünk?

A reálbérek tekintetében már nem is akarok semmit hozzátenni, elég az, ha azt mondom önnek, hogy a 85 százaléka a jövedelemmel bíró embereknek kárvallottja volt a reálpozíció tekintetében az önök kormányzásának. Ön beszélhet arányosságról, én meg arról beszélek, hogy ezek az emberek sajnos vesztesei annak, amit önök csináltak.

Köszönöm szépen, elnök úr. De ha elnök úr nem figyel, akkor én beszélek tovább... (Jelzésre:) Nem, figyel. Köszönöm szépen, elnök úr. (Dr. Józsa István nevet és tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage