BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, a lehetőséget, hogy folytathatom, de azért továbbra is fönntartom a véleményem, a mantrázással szemben nem tudok mit beszélni, mert végtére is nem érti meg az ellenzéki képviselőtársam, hogy vannak filozófiai különbségek.

(17.30)

Azt mondja a mostani kormány, hogy nem a munkabért terheli adókkal, hanem a fogyasztást elsősorban. Egyébként az áfáról ne beszéljenek, mert önök levitték, aztán fölvitték 5 százalékkal, most pedig kínunkban voltunk kénytelenek. És a filozófia kapcsán is, hogy ne a munkabért terheljük adóval, azt csökkentettük, és a fogyasztást pedig, hát, aki többet fogyaszt, többet fizet áfát; szeretnénk csökkenteni, de a költségvetés nem engedi meg.

A bérek dolgában. Még egyszer elmondom, hogy nagyon fontos dolog az, a munkanélküliek és egyáltalán az emberek lelkivilága szempontjából: dolgoznak vagy segélyen vannak. Ezt be kell látni, hölgyek, urak, hogy a magyar ember tisztességes ember, és nekünk az az értékünk, az a filozófiánk, hogy munkát adjunk. Még ha nem is olyan bérrel, akkor is munkával tartsa fenn magát mindenki. Ez a társadalmi felelősségvállalás, hogy a magam fenntartásáról is gondoskodom.

A nyugdíjak dolgában elmondtam a vélekedésemet.

Az euróról. Hölgyek, urak, emlékezzenek vissza! Volt egy határidő, teljesíteni kellett volna a feltételeket. Kedves Baloldali Képviselőtársaim! Eljátszották a maastrichti feltételeket, most meg nem aktuális. Engem is bosszant ez a mozgatott, manipulált árfolyama az eurónak, de mélyen tisztelt hölgyek, urak, túl sok befolyásunk nincsen rá. Önök játszották el, baloldali képviselőtársaim, az előző ciklusban az euró bevezetését.

Dohány. Úgy gondolom, hogy ezzel foglalkozni kell a következő évben. Az ez évi adatokat elemezni kell, hogy a feketegazdaság miatt csökkent vagy pedig egyáltalán a forgalma csökkent. Ha a forgalma csökkent a dohánynak, akkor végtelenül támogatni tudom, tudniillik kevesebb beteg ember lesz, kevesebbet kell költenünk majd a megelőzésre és sok egyéb másra.

Úgy gondolom, hogy a felsőoktatásnál is önöknek lehet lelkiismeret-furdalásuk, mert hagyták belemenni a PPP-be, és ortodox módon ezt a bolognai folyamatot is bevezették, ahelyett, hogy fékezték volna. Nincsenek gyerekek a kollégiumokban, mert hazamennek, meg pontokat szereznek, és közben pedig kollégiumot építettek. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Higgyék el, hogy magukban keressék a hibát!

Köszönöm a lehetőséget, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage