SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen. Babák képviselő úrnak egy másik gondolatára szeretnék reagálni, amikor szocialista képviselőtársainkat ostorozta azzal kapcsolatban, hogy milyen feladatokat nem végeztek el ők a kormányzásuk alatt. Például nem végezték el a hadisírgondozást sem, illetve nem segítették a magyarországi és a környező (Dr. Józsa István közbeszól.), határon túli magyar hadisírok felújítását, gondozását sem megfelelő mértékben.

Ezzel kapcsolatban szeretném szíves figyelmükbe ajánlani egy vonatkozó módosító javaslatomat, amelyet szintén volt szíves most már másodjára támogatni a nemzeti összetartozás bizottsága, így fog ismét a parlament elé kerülni egyébként.

Több dolog miatt tartom ezt fontosnak. Egyrészt azért, mert erre méltatlanul kevés pénz jutott az elmúlt években mind Magyarországon, de főként a határon túl, az elszakított területeken, de a Kárpát-medencén kívül is egyébként, tegyük hozzá. Vannak olyan hősi sírok, ahol az elmúlt száz év csatáit követően vagy az elmúlt csatáiban Magyarországért elhunyt, Magyarországért életüket adott magyar katonák fekszenek méltatlan körülmények között, elhanyagolt, sok esetben síremlék nélküli sírokban, és ez még a jobb eset, a rosszabb eset az, amit román barátaink - ahogy Németh Zsolt államtitkár úr szokott fogalmazni - csinálnak, hogy nemes egyszerűséggel a magyar sírköveken átvésik a magyar neveket és román neveket tesznek a helyükbe.

Egy másik szempont pedig az, hogy kérem önöket, azért a nagy holokausztozás közepette az is jusson eszükbe 2014-ről, hogy az első világháború kitörésének a századik évfordulója lesz.

Ezzel a két érvvel is szeretném önöknek megfontolásra javasolni, hogy a Honvédelmi Minisztérium, amelynek ez a feladata, és egyébként költ valamennyit ezekre a célokra, csak ez nincs nevesítve a költségvetésben, éppen ha jut rá pénz valamennyi, akkor jut, ha nem, akkor nem, azt indítványozom, hogy 100 millió forint külön kerüljön feltüntetésre, amelyből ezeket az elhagyott hadisírokat lehet gondozni, illetve adott esetben felújítani.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage