DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen. Akkor módszertanilag úgy fogom csinálni, hogy megjelölöm a sorszámát, az iktatási sorszámát a módosítónak, és szerintem ezzel akkor így kellően precízek tudunk lenni.

Két csomagba helyeztem azokat a kapcsolódó módosítókat, amelyekről szeretnék szólni. Egyik csomag, tulajdonképpen így lehet fogalmazni, hogy a jelenlegi Magyarország keretei közötti problémákhoz kapcsolódó módosítók füzére, a másik pedig az elcsatolt területen élő magyar közösséget érintő módosítók.

Talán akkor kezdeném gyorsan a hazai témakörrel, tehát az itteni - nehéz nekem azt mondani, hogy belföldi. Számomra egyébként tényleg ugyanúgy belföld Temerin is meg Székelyudvarhely, de gondolom, hogy ezt nagyjából mindenki így gondolja. Nézzük meg akkor a magyar vidéket!

A magyar vidék problémáit orvosolandó néhány nagyon jó javaslat van benn a Ház előtt, és szeretném államtitkár úr tisztelt figyelmét erre ráirányítani. A 981. számon a Tarnavidék számára szorgalmazza Sneider Tamás képviselőtársam rendőrőrs felállítását. Ugyanis azt írja, hogy Tarnabodon, Tarnavidéken a Rebisz tartja fenn a közbiztonságot lassan egy éve. Én magam is jártam ott, és el tudom mondani, hogy drámai, ami ott van. Nagyjából két éve jártam ott, és ha romlott azóta a helyzet, akkor az elképzelhetetlenül rossz lehet. 130 millió pluszt kér a tarnamérai rendőrőrs létesítésére, és úgy írja, hogy "Talán megérdemelné a környék, hogy saját rendőrőrse legyen, és egy állandó rendőrállomás biztosítsa a személy- és vagyonbiztonságot, hogy ezen a dél-hevesi vidéken is helyreálljon a közbiztonság, az emberek itt is megtalálhassák a számításukat." Tényleg hadd ne részletezzem, azt hiszem, hogy el kell oda menni. Ezt csak az fogja megérteni, aki egyszer látta azokat az utcaképeket, azokat az épületeket, azokat a rendkívül szomorú, fásult, kiábrándult tekintetű embereket, félig szétszedett, elbontott épületeket, hiányzó kerítéseket, hadd ne mondjam hosszan. Tehát ezzel jellemezhető sajnos ez a vidék.

A másik szintén Sneider Tamás képviselőtársam javaslata, egy nagyon fontos javaslat. Egy hihetetlen fontosságú javaslat, és bízom abban, hogy államtitkár úr nyitott lesz erre is, hiszen a nemzeti ipar fellendítése szempontjából az élelmiszer-feldolgozó ipar egy kulcsfontosságú szerepet játszó tétel, és ő nem kevesebbet szeretne, mintsem hogy a 2012-ben a Fidesz kormányzása alatt elbontott utolsó cukorsilóval kivégzett hatvani cukorgyár induljon újra. Ez a javaslata. Nyilván jó szándékkal próbál keresni forrást erre. 1,5 milliárd forintot szánna erre, ha jól látom. De lehet, hogy nem látom jól, mert ha jól látom, a szám még nagyobb, azt hiszem, 15 milliárd forint. (Dr. Józsa István: Nem mindegy.) Bizony egyáltalán nem mindegy. (Dr. Józsa István: Legyen 150.) Egyáltalán nem mindegy.

(18.50)

Én azt mondom, ha már egymilliárd forint jut, az is jó dolog, de ez egy nagyon fontos javaslat. Több száz munkahely jönne létre Hatvan város környékén, itt egy közel száz évig működött kiváló cukorgyárról van szó. Az Unió eltörölte a cukorkvótát, megtörtént a drámai cukorprivatizáció 1989-1990-től kezdődően, ahol külföldi cégeknek eladtuk gyakorlatilag a cukoripart szinte semmiért. Egyetlenegy cukorgyárunk maradt jelenleg - egy kis segítséget kérek Z. Kárpát Dánieltől -, a Kaposvári Cukorgyár maradt, ez már osztrák kézben... Osztrák és francia tulajdonosok kaparintották meg ezt a piacot. Tehát nagyon jó az ötlet.

Van egy másik nagyon jó javaslat Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan, nem az enyém, Kulcsár Gergely képviselőtársamé, a debreceni befogadóállomáson összezsúfolt menekültek miatt nem ritkán kritikán aluli közbiztonsági állapotok alakultak ki Debrecenben a Sámsoni út környékén. Szeretne gyakoribb járőrszolgálatot, éjjel-nappal látó kamerákat, ha jól látom, nem túl nagy összegért, 15 millió forintért. Szerintem ez egy teljesen vállalható javaslat. Legyünk erre nyitottak, szintén ez a kérésem távolról Pintér Sándor miniszter úr felé is, akit viszonylag ritkán látunk most itt a Házban, de remélem, jól van, végzi a munkáját, és hallja mindezt, amit most mondunk.

Debrecenre vonatkozik Kulcsár Gergelynek a debreceni parkosítási javaslata. Valóban jogosan mondja, hogy a plázák és fórumok emberidegen, városképileg beilleszthetetlen tömbjei helyett az elhanyagolt parkok felújítása, lakótelepi parkok létrehozása lenne jó, és ennek keretében mondja a debreceni Epreskert-lakótelep 10 millió forinttal történő parkosítását.

Szerintem szintén jó, és remélem, Kósa Lajos meghallja a szavait, akit azután végképp nagyon ritkán látunk ebben a Házban. Örömteli hír, hogy ő felváltja most a polgármesteri tisztségét a képviselőséggel, gondolom, nagyon hasonlóan aktív lesz, mint most ebben a ciklusban.

Azután egy érdekes javaslat, erről azért szeretnék egy picikét pár szót ejteni. Hú, nem mondom közben a számokat, bocsánat, elkövettem ezt a felelőtlenséget...

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage