Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örülök, hogy a teremben tartózkodik államtitkár úr is, bár Pócs János már nem. Ők elmondták, hogy a kormány már bizonyított, a kormány majd megvédi a magyar állampolgárokat, mint ahogy eddig is a különadók áthárítása esetében. Én úgy gondolom, hogy a KSH-t a magyar állam finanszírozza, a kormány döntése értelmében költségvetési sor támogatja a Központi Statisztikai Hivatalt. Úgy gondolom tehát, hogy az adatai legalábbis mérvadók, figyelembe szokták venni önök is ezeket, merthogy hivatkozni is szoktak rá. Na most, 2013-ban a pénzügyi szolgáltatások ára 36 százalékkal emelkedett, az idei évben további 14 százalékos drágulás következett be a tranzakciós illeték bevezetésével és felpörgetésével párhuzamosan. Másfél év alatt tehát az illeték miatt 55 százalékkal nőttek a bankhasználók költségei.

A Magyar Nemzeti Bank kimutatása alapján és egyik elemzőjének tanulmánya alapján pedig a 11 legnagyobb hazai forgalmú bank teljes mértékben áthárította a tranzakciós illetéket, vagy pedig a teljes mértéknél is többet hárított az ügyfeleire. Három kiemelt terület található abban az elemzésben, amely intézet elemzéseire önök is szoktak itt a parlamentben hivatkozni. Jelesül a készpénzfelvételnél, átutalásnál és a bankkártyás fizetéseknél is többet hárítottak át, mint amennyit a kivetett tranzakciós illeték mértéke indokolt volna, pedig már azt sem lett volna szabad továbbterhelni az emberekre.

Tehát ezen a ponton azt kérem államtitkár úrtól, ne a tévéidő végén nyomjon gombot, kicsit kisebb mellénnyel próbáljanak érdemi válaszokat adni. Nagyon egyszerű kérdést teszünk fel: hogyan fogja ez a már bizonyított kormány megakadályozni azt, hogy ezeket a terheket a magyar emberek fizessék meg? Erről még egy szó nem hangzott el, remélem, hogy nem a képességek hiánya indokolja ezt vagy a központilag kiadott mantra. Tessék gombot nyomni, tessék megindokolni, tessék férfiasan beleállni ebbe a vitába, most! Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage