DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Igen különös fordulatokban volt gazdag az adótörvények vitája, és úgy látom, hogy a kormányoldal vert helyzetben van. Tehát amikor ilyen alantas vitafordulatokat dobnak be, amikor embereket, képviselőket, nőket, családanyákat emberi mivoltukban sértenek meg, amikor olyan hazug régi történeteket hoznak elő, amiknek akkor sem volt valóságtartalma, ha ilyeneket hoznak elő egy vitában, az azt mutatja, hogy önök úgy érzik, hogy vert helyzetben vannak.

Mondjuk, ezt joggal érzik, mert az a több tízezer tüntető, vagy az a 220 ezer internetes szavazó, aki egyetértett azzal, hogy felháborító az önök internetadó-bevezetése és eltökéltsége, az azért figyelmeztető kell hogy legyen, és ez az egész adócsomag erősíti azt a korábbi négyéves történetüket, ami azt jelenti, hogy önök az adóemelések kormánya.

Nagyon furmány módon, nagyon áttételesen tehát sok adót nem önök szednek be ? az áfát konkrétan nem is szedik be, ebből van a botrány ?, hanem közvetett adókat, úgymond fogyasztási adókat vetnek ki ágazatonként, és azt hiszik, hogy ez nem az embereket terheli. Ezt rosszul tudják, ahogy elhangzott hozzáértő képviselőtársam hozzászólásában, a Magyar Nemzeti Bank önök által jól ismert vezetőinek az elnökletével kimutatta szakmai elemzésben, hogy ezek a fogyasztási jellegű különadók szépen és természetesen törvényszerűen átmennek az árakba.

Hogy azért valami jót is mondjak, mielőtt kifejtem, hogy miért elhibázott az internetadó-kezde­ményezésük, szeretnék szólni arról, hogy kifejezetten előremutató az áfabevételek realizálása érdekében, amit az áruforgalom-ellenőrző rendszer bevezetése területén tartalmaz ez az előterjesztés.

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer vagy betűszóval élve az EKÁER bevezetésének az indoklás szerinti célja az áruk valós útjának nyomon követése, az árubeszerzések, értékesítések során keletkező közterhek megfizetésének előírása, valamint az, hogy Magyarországon ne kerülhessen forgalomba hozatalra olyan áru, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. Mindezekből következik, hogy ezek után az általános forgalmi adó is beszedhető lesz, legalábbis jóval nagyobb arányban, mint most, illetve az az ezermilliárdra becsült áfaelkerülés remélhetőleg az áruk nyomon követése tényleges mozgásának elektronikus dokumentálása útján nagyban csökkenti az áfaelkerülési gyakorlatot. Mindezt az áruforgalom-ellenőrző rendszert a NAV fogja működtetni, ami azért igényel majd még jogalkotási feladatot, mert ennek a technikai bázisa most a forgalomarányos útdíjbeszedési rendszer elektronikai, technikai bázisa, tehát ezt azért még át kell gondolni, hogy hogyan oszlanak meg a feladatok.

Mindez természetesen kapcsolódik az internetadóhoz is, mert kérdés, hogy például az állam meg fogja-e fizetni, tehát belelő-e a saját lábába, amikor ezeket a jelentős adatforgalmakat a saját tevékenységében megadóztatja, és be akarja szedni saját magától.

Az internetadóra pár szót szentelve, szeretném elmondani, tisztelt képviselőtársaim… ? alapvetően a jegyzőkönyvnek, mert az a négy fideszes képviselő, aki jelen van, nem vagyok benne biztos, hogy maradéktalanul tovább tudja adni azokat a szakmai érveket, amit most ismertetni kívánok. Tehát eleve rossz az üzenete. Tehát az infokommunikáció egy kitörési ágazat, kitörési lehetőség minden olyan ország számára, amelyik relatív elmaradottságban van. Magyarország gazdasága, részben az önök tevékenysége következtében, relatív elmaradottságban van, tehát, amit önök úgy mondanak, hogy az ország újraiparosítása, az egy elmaradt fejlesztést jelent az önök négy évében.

Tehát ennek az üzenete azt jelenti, hogy önök nem kívánnak élni azzal a korszerű fejlődési lehetőséggel, amit az infokommunikáció jelent. Az adatforgalom alapú adó szembemegy az iparági trendekkel. Az üzleti élet ma attól hatékony és rugalmas, hogy a cégek szinte ingyen tudnak adatokat cserélni egymással. Nagyon sok embernek ez a továbbképzési lehetősége, a tájékozódása a világ felé. Nem gazdasági megközelítés, de nem lehet eltekinteni attól sem, hogy sok ember számára ez a tájékozódás - mivel­hogy a közmédia önök által eluralt ? egyedül reális lehetősége, és a véleménynyilvánítás lehetősége is, utalok arra a 220 ezer lájkra, ami az internetadó elleni tiltakozásként jelent meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint csak 133 millió gigabájt az éves lakossági adatforgalom, ebből azt számolják, hogy ezért csak 20 milliárd forint körüli bevételre gondoltak ? írja egy elemző. De ez könnyen alábecsült szám lehet, hiszen az NMHH szerint csak mobiltelefonon elinternetezünk évente nagyjából 36 millió gigabájtnyi forgalmat.

(17.40)

Márpedig azt a lakosság több mint fele soha nem használja netezésre, de akik használják, ők is jellemzően kevésbé adatigényes tevékenységre használják, tehát baj van az önök kalkulációjával.

A Magyarországon 2018-ra minden háztartásban lesz szélessávú internet című bejelen­tés - Magyar­ország ugyanis az Európai Unió felé már vállalta ezt, megtette ezt a vállalást, hogy 2020-ra minden magyar háztartásban lesz szélessávú, azaz nagyteljesítményű, nagyon gyors, úgynevezett 100/100-as internetelérhetőség. Ettől nagyon messze vagyunk, és reális veszély, hogy egy ilyen internetadó keresztbetesz ennek a vállalásnak. Azt mondta Orbán Viktor, hogy a mi megállapodásunk azt teszi lehetővé, hogy ezt az állapotot 2018-ra elérje az ország, tehát amit 2020-ra vállaltunk. Na, ez pont szembemegy ezzel.

Az adótörvény, amit önök beterjesztettek, konzerválja a magyar adórendszer összes hátrányát, ideértve a magas adóterhelést és adminisztrációs terheket anélkül, hogy az adórendszer versenyképességén érdemben javítana. A Fidesz korábban azt ígérte, hogy Európa legversenyképesebb adórendszerét hozza létre, ehhez képest a magyar gazdaság versenyképessége, nem utolsósorban az adórendszernek köszönhetően, lényegesen rosszabb, mint 2010-ben volt. Az új ágazati különadók és az internetadó újabb sarc, amelyet a gazdaság szereplőinek és a magyar embereknek kell megfizetnie.

Arra kérem önöket, hogy álljanak el ettől, vonják vissza ezt az adótörvényt, ne vezessenek be internetadót, és a szólamaik helyett valódi cselekvésre szánják el magukat. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage