ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel az ügyrendi vitában többen nem jelentkeztek felszólalásra, szavazásra teszem fel a kérdést. Kérem, aki egyetért Sneider Tamás alelnök úr javaslatával, most szavazzon! Egy pillanat, mindjárt előkészíti a technikai személyzet a gépet a szavazásra. Most szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az ügyrendi javaslatot 181 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Ennek megfelelően a javasolt időpontban az Országgyűlés tárgyalási szünetet tart. Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyűlés! Most határozathozatalokkal folytatjuk munkánkat.

Soron következik az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Mongólia közötti partnerségi és együttműködési keret­meg­állapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat zárószavazása. Mivel az előterjesztéshez módosító javaslat nem érkezett, és részletes vitához kapcsolódó bizottság sem jelentkezett, a zárószavazás során a törvényjavaslat szövegéről határozunk.

(10.00)

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/2922. számú törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslatot 188 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Soron következik az egyes törvényeknek a jövedéki biztosíték mértékével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Mivel az előterjesztéshez részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat nem érkezett, a Törvényalkotási bizottság eljárására nem került sor. A zárószavazás során a törvényjavaslat eredeti szövegéről döntünk.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/2801. számú törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslatot 157 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a Paksi Atom­erőmű kapacitásának fenntartásával kap­cso­latos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. Az előterjesztés T/2250. számon a parlamenti informatikai hálózaton valamennyiük számára elérhető. A törvényjavaslathoz részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat nem érkezett, de a kormány kezdeményezte a Törvényalkotási bizottság eljárását. A Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát T/2250/16. számon, összegző jelentését pedig T/2250/17. számon terjesztette elő.

Most a határozathozatalok következnek. Tájékoztatom önöket, hogy a Házszabály 48. § (4) bekezdése alapján az LMP képviselőcsoportja a T/2250/6. és 7. számú módosító javaslatok, az MSZP képviselőcsoportja a T/2250/3., 4. és 5. módosító javaslatok, a Jobbik képviselőcsoportja pedig a T/2250/10. módosító javaslat fenntartását indítványozta. Először ezekről szavazunk.

A T/2250/7. számú módosító javaslat Sallai R. Benedek képviselő úr javaslata. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt az indítványt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 7 igen szavazattal, 129 nem ellenében, 58 tartózkodás mellett nem tartotta fenn.

A T/2250/6. számú módosító javaslat Szél Bernadett és képviselőtársai módosító javaslata. Ennek fenntartása esetén nem határozhatunk az MSZP képviselőcsoportja által előterjesztett fenntartáskérésekről, mert ez kizárja azokat. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e a T/2250/6. számú indítványt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 38 igen szavazattal, 134 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett elvetette.

A T/2250/3. számú módosító javaslatban Tóth Bertalan és Heringes Anita tettek javaslatot módosításra. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt az indítványt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 42 igen szavazattal, 130 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett nem tartotta fenn.

A T/2250/4. számú módosító javaslatban Tóth Bertalan és Heringes Anita képviselő asszony tettek indítványt. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt az indítványt.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 42 igen szavazattal, 129 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett elvetette.

A T/2250/5. számú módosító javaslat is Tóth Bertalan és Heringes Anita javaslata. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e ezt az indítványt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 39 igen szavazattal, 128 nem ellenében, 24 tartózkodás mellett nem tartotta fenn.

A T/2250/10. számú módosító javaslat Kepli Lajos és képviselőtársainak az indítványa. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e az indítványt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 22 igen szavazattal, 139 nem ellenében, 33 tartózkodás mellett nem tartotta fenn.

Mivel az Országgyűlés a módosító javaslatot nem tartott fenn, most az összegző módosító javaslatról döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a Törvényalkotási bizottság T/2250/16. számú összegző módosító javaslatát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslatot 129 igen szavazattal, 64 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/2250/19. számú egységes javaslatot.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egységes javaslatot 130 igen szavazattal, 62 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta. (Taps a kormánypárti padsorokban. ‑ Az LMP képviselői felállnak, kezükben megafonokkal és különböző feliratú táblákkal. Dr. Schiffer András „Tisztességes üzletben nincs titok”, dr. Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet közösen „Azt sem tudjátok, miről szavaztok!”, Ikotity István „Alaptörvény-ellenes, infotör­vény-ellenes, aarhusi egyezményellenes”, Sallai R. Benedek pedig „Miért kell titkosítani az ’évszázad üzletét’?” feliratú táblát tart, miközben dr. Szél Bernadett, Schmuck Erzsébet és Ikotity István „Titkosítva” feliratú megafont is a magasba emel.)

Figyelmeztetem az LMP-képviselőcsoport tagjait, hogy nem tartották be az országgyűlési törvény 38/A. §-ának előírásait. Erről a Házbizottságot tájékoztatni fogom. Most pedig haladunk tovább.

Soron következik az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. Az előterjesztés T/2329. számon a parlamenti informatikai hálózaton elérhető. A Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát T/2329/9. számon, összegző jelentését pedig T/2329/10. számon terjesztette elő.

Most a határozathozatalok következnek. Tájékoztatom önöket, hogy a Házszabály 48. § (4) bekezdése alapján az LMP képviselőcsoportja a T/2329/4. számú módosító javaslat fenntartását indítványozta. Először erről szavazunk.

A T/2329/4. számú módosító javaslatot Szél Bernadett képviselő asszony terjesztette elő. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 58 igen szavazattal, 131 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett nem tartotta fenn.

Mivel az Országgyűlés módosító javaslatot nem tartotta fenn, most az összegző módosító javaslatról döntünk. Tájékoztatom önöket, hogy a Házszabály 48. § (2) bekezdése alapján a Fidesz képviselőcsoportja az összegző módosító javaslat 19., 20. és 23. pontjairól külön szavazást kezdeményezett. Először ezekről döntünk, az összegző módosító javaslat további pontjairól majd azután határozunk.

Az összegző módosító javaslat 19. pontjában a bizottság a törvényjavaslat 41. §-ában a földforgalmi törvényt módosítja a haszonbérleti szerződés megtagadásának lehetőségét tartalmazó szabály és hatásköri rendelkezés megváltoztatásával. Erről a Fidesz kérésére külön döntünk. Felhívom figyelmüket, hogy a javaslat elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

(10.10)

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az összegző módosító javaslat 19. pontját. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a vonatkozó módosítójavaslat-pontot 131 igen, 64 nem és 1 tartózkodó szavazattal elfogadta. (Németh Szilárd István: Így megy ez!)

Az összegző módosító javaslat 20. pontjában a bizottság a földforgalmi törvény végrehajtásához kapcsolódó törvénymódosítás elhagyására tesz javaslatot. A Fidesz-képviselőcsoport kérésére szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az összegző módosító javaslat 20. pontját. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosítójavaslat-pontot igen szavazat nélkül, 196 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasította.

Az összegző módosító javaslat 23. pontjában a bizottság a sarkalatossági rendelkezés elhagyását kezdeményezheti. A Fidesz kérésére külön döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az összegző módosító javaslat 23. pontját. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosítójavaslat-pontot 196 nem szavazattal, igen és tartózkodó szavazat nélkül elutasította.

Most az összegző módosító javaslat további pontjairól határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a Törvényalkotási bizottság T/2329/9. számú összegző módosító javaslatának további pontjait. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslat további pontjait 130 igen, 44 nem és 22 tartózkodó szavazattal elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Most a zárószavazás következik. (Dr. Józsa István: Most nincs már kétharmad! Érdekes!) Arra figyelemmel, hogy az imént az Országgyűlés nem fogadta el az összegző módosító javaslat minden pontját, a zárószavazás során a törvényjavaslatnak az összegző módosító javaslat elfogadott pontjaival módosult szövegéről döntünk. Felhívom szíves figyelmüket, hogy a törvényjavaslat 32. és 41. §-ában foglalt rendelkezések elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Erre figyelemmel a zárószavazásra két részletben kerül sor.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosult törvényjavaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a minősített többséget igénylő rendelkezéseket 131 igen, 65 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta. (Zaj. ‑ Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Kell még egy szavazat! ‑ Szégyelljétek magatokat!) Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, nyugodjanak meg, folytatjuk tovább, haladunk rendben. (Kunhalmi Ágnes: Jó reggelt, Magyarország! ‑ Tukacs István tapsol.)

Most a módosult törvényjavaslat egyszerű többséget igénylő részeiről határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket 130 igen, 65 nem és 1 tartózkodó szavazattal elfogadta. (Dr. Józsa István: Nézd, megint 130!)

Tisztelt Országgyűlés! (Folyamatos zaj.) Tisztelt Képviselőtársaim! Soron következik az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. Az előterjesztés T/3019. számon a parlamenti informatikai hálózaton valamennyiük számára elérhető. A Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát T/3019/17., összegző jelentését pedig T/3019/18. számon terjesztette elő.

Most a határozathozatalok következnek. Tájékoztatom önöket, hogy a házszabály 48. § (4) be­kezdése alapján a Jobbik képviselőcsoportja a T/3019/9., 10. és 11. számú, az MSZP képviselőcsoportja pedig a T/3019/3. és 4. számú módosító javaslat fenntartását kezdeményezte. Először ezekről határozunk.

A T/3019/11. számú módosító javaslatban Gyüre Csaba és mások indítványának fenntartásáról döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e a javaslatot.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 19 igen, 142 nem és 34 tartózkodó szavazattal elutasította.

A T/3019/4. számú módosító javaslatban Bárándy Gergely indítványa következik. (Zaj. ‑ Az elnök csenget.) Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 43 igen, 130 nem és 23 tartózkodó szavazattal elutasította.

A T/3019/3. számú módosító javaslatban Bárándy Gergely és Gúr Nándor javaslatáról döntünk. A javaslat fenntartása kizárja a T/3019/9. számú módosító indítvány fenntartását. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e a 3019/3. számú javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 65 igen, 128 nem és 2 tartózkodó szavazattal elvetette.

A T/3019/9. számú módosító javaslatban Gyüre Csaba és Staudt Gábor indítványa következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 55 igen, 135 nem és 5 tartózkodó szavazattal nem tartotta fenn.

A T/3019/10. számú módosító javaslatban Gyüre Csaba és Staudt Gábor tettek javaslatot. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 57 igen, 134 nem és 5 tartózkodó szavazattal nem tartotta fenn.

Mivel az Országgyűlés módosító javaslatot nem tartott fenn, most az összegző módosító javaslatról döntünk. Tájékoztatom önöket, hogy a házszabály 48. § (2) bekezdése alapján az előterjesztő, valamint az MSZP képviselőcsoportja az összegző módosító javaslat 3. pontjáról, a Fidesz képviselőcsoportja pedig annak 6., 7. és 10. pontjáról külön szavazást kezdeményezett. Először az előterjesztő, valamint az MSZP kezdeményezéséről, majd a Fidesz kéréséről döntünk. Ezt követően határozunk majd az összegző módosító javaslat további pontjairól.

(10.20)

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Az összegző módosító javaslat 3. pontjában a bizottság a törvényjavaslatot új 28. §-sal egészíti ki. Ebben a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 134. §-ának módosításával az illetménykiegészítésre jogosultak körének bővítésére tesz javaslatot. Az előterjesztő és az MSZP is kérte a külön döntést. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az összegző módosító javaslat 3. pontját.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatpontot 65 igen, 130 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett nem fogadta el.

Az összegző módosító javaslat 6. pontjában a bizottság az előterjesztés 40. §-ának módosítását javasolja. Ebben az országgyűlési törvény 44/A. §-ának módosításával a közjogi tisztségviselői igazolvány kiállításának szabályaira tesz javaslatot. A Fidesz képviselőcsoportja kérésére külön döntünk. A 6. pont elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az összegző módosító javaslat 6. pontját. Kérem, szavazzanak a jelenlévők kétharmadával! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslat 6. pontját 130 igen, 44 nem és 22 tartózkodó szavazattal nem fogadta el.

(Közbeszólás az MSZP soraiból: Hozzá kell szokni, hogy nincs meg! ‑ Dr. Schiffer András és az MSZP-frakció tapsol.)

Az összegző módosító javaslat 7. pontjában a bizottság az országgyűlési törvény 145. §-ának kiegészítésével az igazolványokra vonatkozó átmeneti rendelkezést terjeszt elő. A Fidesz kérésére külön döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az összegző módosító javaslat 7. pontját. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatpontot 24 igen, 169 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett nem fogadta el.

Az összegző módosító javaslat 10. pontjában a bizottság a 45. § elhagyását javasolja, amely a minősített többségre utaló záradékot tartalmazza. A Fidesz kérésére erről külön döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az összegző módosító javaslat 10. pontját.

Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatpontot 130 igen, 65 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta.

Most az összegző módosító javaslat további pontjairól határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a Törvényalkotási bizottság T/3019/17. számú összegző módosító javaslatának további pontjait. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslat további pontjait 131 igen, 43 nem és 22 tartózkodó szavazat mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Arra figyelemmel, hogy az imént az Országgyűlés nem fogadta el az összegző módosító javaslat minden pontját, a zárószavazás során a törvényjavaslatnak az összegző módosító javaslat elfogadott pontjaival módosult szövegéről kell döntenünk.

Felhívom szíves figyelmüket, hogy a törvényjavaslat 40. §-ában foglalt rendelkezések elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Erre figyelemmel a zárószavazásra két részletben kerül sor.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosult törvényjavaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit. Kérem, szavazzanak a jelenlévők kétharmadával! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a minősített többséget igénylő rendelkezéseket 173 nem és 22 tartózkodó szavazat mellett, elfogadó szavazat nélkül elvetette.

Most a határozati házszabály 50. § (3) bekezdése értelmében kétperces tárgyalási szünetet rendelek el. (Rövid szünet.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, foglalják el helyüket, folytatjuk a szavazásokat. Azon képviselőtársaim, akik nem értették ennek a szünetnek a szükségességét: a határozati házszabály értelmében ilyenkor az előterjesztő kérheti a zárószavazásnak az elhalasztását, és erre adtam a két percben lehetőséget. Miniszter úr tájékoztatott, hogy mehetünk tovább. Megyünk is tovább. Kérem képviselőtársaimat, foglalják el helyüket. Köszönöm szépen. Megvárom, míg miniszter úr is a helyére megy. Köszönöm szépen.

Most a módosult törvényjavaslat egyszerű többséget igénylő részeiről határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket 131 igen, 43 nem és 21 tartózkodó szavazat mellett elfogadta.

Soron következik a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. Az előterjesztés T/3116. számon a parlamenti informatikai hálózaton elérhető. A Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát T/3116/8. számon, összegző jelentését pedig T/3116/9. számon terjesztette elő.

Most a határozathozatalok következnek. Tájékoztatom önöket, hogy a házszabály 48. § (4) be­kezdése alapján az MSZP képviselőcsoportja a T/3116/2. és 3. számú módosító javaslatok fenntartását indítványozta. Először ezekről szavazunk.

A T/3116/3. számú módosító javaslatban Tóth Bertalan képviselő úr indítványának fenntartásáról döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 41 igen, 154 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett nem tartotta fenn.

(10.30)

A 3116/2. számú módosító javaslatban Tóth Bertalan indítványának fenntartásáról szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 43 igen, 153 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elvetette.

Mivel az Országgyűlés módosító javaslatot nem tartott fenn, most az összegző módosító javaslatról döntünk.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a Törvényalkotási bizottság T/3116/8. számú összegző módosító javaslatát.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslatot 131 igen, 43 nem és 22 tartózkodó szavazattal elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt képviselőtársaimat, kérdezem az Országgyűlést, elfogadja-e a T/3116/11. számú egységes javaslatot.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egységes javaslatot 131 igen, 65 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.

Soron következik a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. Az előterjesztés T/3115. számon valamennyiük számára a parlamenti informatikai hálózaton elérhető. A Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát T/3115/14. számon, összegző jelentését pedig T/3115/15. számon terjesztette elő.

Most a határozathozatalok következnek. Tájékoztatom önöket, hogy a házszabály 48. § (4) bekezdése alapján az LMP képviselőcsoportja a T/3115/5., az MSZP képviselőcsoportja a T/3115/3. és 6., a Jobbik képviselőcsoportja pedig a T/3115/4. módosító javaslat fenntartását kezdeményezte. Először ezekről határozunk.

A T/3115/6. számú módosító javaslat Korózs Lajos képviselő úr indítványának fenntartását terjeszti elő. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 65 igen, 131 nem szavazattal, tartózkodás nélkül nem tartotta fenn.

A T/3115/3. számú módosító javaslatban Heringes Anita képviselő asszony indítványa következik. A javaslat fenntartása esetén nem határozhatunk az LMP által benyújtott fenntartáskérésről, mert ez kizárja azt. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e a T/3115/3. számú javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 66 igen, 128 nem és 1 tartózkodó szavazattal nem tartotta fenn.

A T/3115/5. számú módosító javaslatban Sallai R. Benedek képviselő úr tesz indítványt. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 57 igen, 135 nem és 4 tartózkodó szavazattal elvetette.

A T/3115/4. számú módosító javaslatban Staudt Gábor indítványa következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartja-e ezt a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 56 igen, 136 nem és 4 tartózkodó szavazattal nem tartotta fenn.

Mivel az Országgyűlés módosító javaslatot nem tartott fenn, most az összegző módosító javaslatról döntünk.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a Törvényalkotási bizottság T/3115/14. számú összegző módosító javaslatát.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslatot 134 igen, 58 nem és 1 tartózkodó szavazattal elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/3115/17. számú egységes javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egységes javaslatot 126 igen, 69 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön a külföldön tartózkodó, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgárok szavazati joga gyakorlásának megkönnyítéséről szóló H/2148. számú határozati javaslat tárgysorozatba vételéről. Kérdezem önöket, tárgysorozatba veszik-e a Szávay István, Vona Gábor és Farkas Gergely jobbikos képviselőtársaink által H/2148. számon előterjesztett határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a határozati javaslatot 60 igen, 126 nem és 6 tartózkodó szavazattal elutasította.

Tisztelt Országgyűlés! Szelényi Zsuzsanna független képviselő a házszabályban meghatározott számú képviselő támogatásával indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön az isztambuli egyezmény elfogadásáról szóló H/2390. számú határozati javaslat tárgysorozatba vételéről. Kérdezem önöket, tárgysorozatba veszik-e a Szelényi Zsuzsanna képviselő asszony és más képviselők által H/2390. számon előterjesztett határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a határozati javaslatot 42 igen, 129 nem és 22 tartózkodó szavazattal nem vette tárgysorozatba.

Arra figyelemmel, hogy a frakciók bizottsági tagcserékre nem tettek javaslatot, személyi döntésekre a mai napon nem kerül sor.

Tisztelt Országgyűlés! Kétperces technikai szünetet tartunk annak érdekében, hogy mindazon képviselőtársaink, akik halaszthatatlan közfeladatuk ellátása miatt most elhagyják az üléstermet, azt zavartalanul megtehessék. Azt követően általános vitákkal folytatjuk munkánkat. (Rövid szünet. - Szá­mos képviselő elhagyja az üléstermet.)

(10.40)

Tisztelettel megkérem mindazon képviselőtársaimat, akiknek most el kell hagyniuk az üléstermet, hogy azt szíveskedjenek minél gyorsabban megtenni, mert Kontrát államtitkár úr már alig várja, hogy az expozét elmondhassa. (Nagy zaj, több képviselő elhagyja az üléstermet.)

Tisztelt Országgyűlés! Folytatjuk munkánkat.

Soron következik a nemzeti utasadat-infor­mációs rendszer létrehozása érdekében és a bűnügyi, illetve rendészeti tárgyú együttműködés keretében történő információcsere szabályo­zá­sával összefüggésben szükséges egyes törvé­nyek módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája a lezárásig. Az előterjesztés T/3404. számon a parlamenti informatikai hálózaton elérhető.

Elsőként megadom a szót Kontrát Károly államtitkár úrnak, a Belügyminisztérium államtitkárának, a napirendi pont előterjesztőjének, 30 perces időkeretben. Parancsoljon, államtitkár úr!

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage