DR. LEGÉNY ZSOLT, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném előrebocsátani, hogy az MSZP frakciója támogatni fogja a törvényjavaslatot, és szeretném elmondani azt is, hogy milyen érvek alapján fogjuk ezt támogatni.

E szerint a törvényjavaslat szerint lehetőség nyílik majd arra, hogy a támogatást kérő ügyfél köztartozásának fennállása esetén azt ne csak az uniós, hanem a nemzeti támogatásból is vissza lehessen tartani. Mindemellett technikailag módosulnak a nem teljesítési bírság szabályai, figyelemmel arra, hogy a szerkezetátalakítási programok lezárultak, ezért az azokra vonatkozó bírságok további fenntartása nem indokolt.

A törvényjavaslat biztosítja továbbá, hogy a területalapú támogatások zöldkomponensének alkalmazása során figyelembe vehető ökológiai célterületek körében a támogatást igénylő földhasználó támogatható területével közvetlenül határos tájelem is elszámolható legyen.

A fentieken túlmenően, tekintettel arra, hogy a Bizottság jóváhagyta az őszi fagykár eseményének a bevezetésére, valamint az üzemi szintű hozamérték csökkenésére ‑ amiről Font képviselő úr is beszélt ‑ 30 százalékról 15 százalékra történő mérséklésének a tervezett szabályait, a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvény kiegészül az említett új rendelkezésekkel.

Mindezek alapján tehát a benyújtott javaslat alapvetően technikai és uniós jogváltozásból következő módosításokat tartalmaz. A frakció megítélése szerint a javaslat egyetlen problémás pontja a 14. §-ban módosításra kerülő eljárási törvény 79/B. § (4) bekezdése, amely gyakorlatilag az állami feladatok elvégzését és azok költségeit a gazdálkodóra terheli az ökológiai jelentőségű területeken, a támogatásért cserébe.

Tehát arra való tekintettel, hogy ahogyan mondtam, a benyújtott törvényjavaslat javarészt technikai és uniós jogból következő módosításokat tartalmaz, ahogyan említettem tehát, a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja támogatni fogja a törvényjavaslatot, és az előbb említett problémás 14. § módosítását fogjuk kezdeményezni.

Ugyanakkor most, a vita során az alábbiakra azért nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmet. A következő uniós költségvetési ciklus direkt támogatási rendszerének felállítása hatalmas késésben van. Megítélésünk szerint ez nagy problémát fog okozni, mert így gyakorlatilag veszélybe kerülhetnek az idei támogatáskifizetések. A következő uniós költségvetési ciklus hazai vidékfejlesztési programját még nem fogadta el a Bizottság, ezt nagyon ‑ hogy is mondjam? ‑ veszélyes dolognak tartjuk, hiszen így nem tudni, hogy az idei évben mikor várhatóak az első pályázati kiírások, és ez megítélésünk szerint a kormány hibája.

A 2014-es források elköltésével óriási problémák vannak, amellyel az egész év fejlesztéseit kockáztatjuk. Nincs meg a zöldítési kézikönyv jogszabályi háttere, és más végrehajtási rendeletek is hiányoznak még a támogatási rendszerből.

Végezetül, az elmúlt négy évben a vidéki és a mezőgazdasági foglalkoztatás a kormányzati propagandával szemben nem nőtt, hanem csökkent, hiszen csökkent a regisztrált családi gazdálkodók száma, a munkaigényes ágazatok pedig problémákkal küszködnek.

Ezért szerintünk sokkal inkább új ösztönző rendszerekre és nem büntető intézkedésekre van szükség, de ahogyan említettem, a Magyar Szocialista Párt frakciója támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage