FÖLDI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar ember számára kiemelkedő fontossággal bír a mezőgazdaság, és amióta uniós tagok vagyunk, a mezőgazdasághoz hozzátartoznak a támogatások.

A most tárgyalt törvényjavaslat is négy, korábban már nevesített agrártámogatási tárgyú törvény módosítását irányozza elő. Azt lehet kiolvasni a módosításokból, hogy a jobb működés érdekében szükség van a támogatási rendszerre és a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalra vonatkozó szabályok csiszolására, aktualizálására.

Látható, hogy a módosítás tele van apróbb vagy kisebb jelentőségű technikai módosításokkal, és csak néhány nagyobb változtatás van benne. Az adatszolgáltatással kapcsolatos módosítások csak annyiban fontosak, amennyiben a rendszer működését javítják. A támogatási rendszerek működtetéséhez szükséges az adatszolgáltatás, ennek rendszere most módosul, bővül.

Azt hiszem, egyértelmű, hogy fontos, hogy minél pontosabb és aktuálisabb adatok álljanak rendelkezésre a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalnál a támogatásokat igénylő gazdálkodókról. Gyakorlatilag azt segíti egy pontosabb rendszer, hogy a gazdálkodók hamarabb kapják meg a támogatást.

Az eljárási törvény, mint ahogy már több előttem szóló is és államtitkár úr is említette, fontos javaslata, hogy bevezeti a befogadó nyilatkozat intézményét az egyes állami forrásból finanszírozott támogatásokra. Ez a kiegészítés azért is fontos, mert az új uniós állami támogatási szabályok előírják az ösztönző hatás elvének érvényesülését, amely szerint a kedvezményezetteknek már a tevékenység megkezdése vagy a szolgáltatás igénybevétele előtt kérelmet kell benyújtani a hatósághoz.

A jelenleg is működő támogatási programok esetén a támogatási kérelem és a támogatáslehívási kérelem egy kérelmet jelent. Ez nem felel meg az ösztönző hatás követelményének. Ahhoz, hogy ezen támogatási programok az új uniós előírásoknak is megfelelőek legyenek, feltétlenül szükség van az előbbi módosításra.

(13.20)

Többen említették előttem, és nyilván nem lehet megkerülni, fontos újítás, hogy bevezeti az új törvénytervezet az ökológiai jelentőségű területre vonatkozó különös rendelkezéseket. A zöldítés ökológiai célterületekre vonatkozó előírásainak való megfeleltetéshez a támogatást igénylő gazdálkodók olyan tájelemeket is elszámolhatnak, amelyek területükkel közvetlen határos fekvésűek. De ebben korábban már többen is szóltak. A mezőgazdasági kockázatkezelési törvény módosítása elemi kárként ismeri el az őszi fagykárt, mint ahogy államtitkár úr és Font képviselőtársam is említette. Tekintettel arra, hogy a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Alap deklarált célja szerint az összes Magyarországon releváns természeti kockázat után védelmet nyújt, elsősorban a munkaerő-igényes kertészeti ágazat igényeinek megfelelően az amúgy viszonylag ritka és összességében csekély kártételű őszifagy-rendszerbe történő beemelése indokolt.

Fontos és rég várt módosítás, Font képviselőtársam is kiemelte, hogy a mezőgazdasági káresemény következtében előállt termelői hozamérték-csökke­nés éves kártérítési szintje 30 százalékról lecsökkent 15 százalékra. Jogos a mezőgazdasági termelők azon elvárása, hogy ha káruk keletkezik, akkor az alap megfelelő kárenyhítést nyújtson, és ne csak a részben általuk befizetett forrásokat halmozza fel. Az érintett termelők ezen igényét legkönnyebben az uniós szabályok által meg nem követelt és eredetileg a 2012 előtt működő rendszerből az Európai Bizottság akkori elvárásai és a gyorsabb jóváhagyás érdekében alkalmazott plusz támogatási feltétel enyhítésével, vagyis az éves termelői hozamérték csökkenése 30 százalékról 15 százalékra nagyon fontos.

Összességében elmondható, hogy a támogatási rendszert érintő törvénymódosítások javítják a támogatási rendszer működését, így a gazdálkodók lehetőségeit is. Ez nem csupán az ő érdekük, de mindannyiunk érdeke, mindannyiunk haszna.

Tisztelt Képviselőtársaim! A KDNP-frakció nevében támogatjuk a törvénytervezetet is, a zárószavazáskor meg fogjuk szavazni. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage