MAGYAR ZOLTÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem ez lesz a legnagyobb vita itt a Házban szerintem az elmúlt időszakból. A Jobbik Magyarországért Mozgalom fogja tudni támogatni ezt a tervezetet, ugyanakkor vannak aggályaink, és vannak módosítási szándékaink is, és szeretném felhívni ezekre a figyelmet.

Kezdeném mindjárt azzal, hogy a 79/C. §-ba szeretnénk egy újabb részt beemelni, mégpedig azt, hogy az állandó legelő és állandó gyep művelési ág megváltoztatásához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges akkor is, ha ezek a földrészletek nem természeti területen vannak. Itt a művelési ág változása engedélyezésének adott esetben a természetvédelmi hatóság hatáskörébe utalását, úgy gondoljuk, két tényező is indokolja, egyrészt a természetvédelmi törvényben írt kivételektől eltekintve a művelési ágak megváltoztatása nem engedélyköteles, hanem csak azt be kell jelenteni az ingatlanügyi hatóság részére, amely nem gyakorolhat engedélyezési jogkört.

Másrészt, mivel természeti területen ez a jogosítvány a természetvédelmi hatóságot illeti meg, amely ennek az érvényesítésére egységes gyakorlatot alakított ki, nem lenne célszerű a természetvédelmi oltalom alatt nem álló állandó legelők és gyepek művelésiág-változásának az engedélyezését kivételes feladatként az ingatlanügyi hatóságokra ruházni. Ezt kérem mindenképpen megfontolásra. Sokat tudnék még idézni, és hosszasan tudnám azokat a példákat mondani, ahol a jelen tervezet és az ingatlan-nyilvántartási törvény, a földforgalmi törvény és legfőképpen ezeknek a végrehajtási rendeletei mennyire nem egységes szóhasználatot alkalmaznak, és mennyire változatos kifejezéseket használnak egy-egy esetben. Ezekre majd módosító indítványok keretében felhívnám a figyelmet, illetve a végrehajtási rendeleteknél meg arra szeretném kérni önöket, hogy vegyék komolyan az utómunkálatokat, és igenis változtassák meg visszamenőleg is ezeket a végrehajtási rendeleteket, hogy legyen egy egységes szóhasználat ezeknél a törvényeknél és végrehajtási rendeleteknél.

Mi is támogatjuk azt, hogy a köztartozás összege levonható legyen a hazai forrásokból is. Ez már egy abszolút régóta várt és támogatható lépés, illetve itt az üzemi szintű hozamérték-csökkenésnél örülünk ‑ ez talán a legfajsúlyosabb kérdése ennek a jogszabálynak ‑, hogy a Jobbik korábbi, talán decemberi módosítási szándékát beemelték most és elfogadták. Úgy gondolom, hogy ez az érintetteknek komoly lehetőség, és azt hiszem, fel fognak figyelni erre a módosításra.

Az ökológiai célterületeknél és a zöldítési témakörnél arra hívnám fel a figyelmet, hogy ugyan a hazai termelőknek ez valóban egy könnyítés, hogy önök ilyen, hogy is mondjam, szabadon értelmezik az európai uniós célkitűzéseket és legalábbis a kommunikációban elvárt megoldásokat, minden bizonnyal sok gazdálkodónak egyszerűbb lesz az élete azáltal, hogy az árkokat, erdősávokat, kunhalmokat és amiket felsorol a jogszabály, ezeket figyelembe lehet venni mint ökológiai célterület. De azért lássuk be így egymás között, hogy nem ez volt a zöldítés eredeti szándéka, és nem ez volt az az út, amin elindult akkor az Európai Unió, amikor az új hétéves költségvetési ciklusra megalkotta a területalapú támogatás kifizetésének a mikéntjét.

Még egyszer mondom, értem a szándékot, és biztos sok haszonélvezője lesz, de én attól tartok, hogy azok az országok, amelyek már most ellenezték az ilyenfajta támogatást, és azt mondták, hogy egyszerűen le kellene állni a területalapú támogatásokról, azoknál az országoknál ez nagyon ki fogja verni a biztosítékot. Attól félek, hogy a 2020 utáni időszakra ez egy veszélyforrás, hogy ennyire nem vették komolyan az agráriumban érdekelt országok ‑ mert tudom, hogy ez nem csak Magyarországra lesz jellemző ‑ a zöldítést, tehát ennek van egy veszélye.

A másik pedig az, hogy a magyarországi gazdálkodók egyáltalán nincsenek megfelelő módon tájékoztatva erről az ökológiai célterületről. Tudom, hogy biztos fel fognak most sorolni számtalan képzést és agrárkamarai anyagot, amely az ellenkezőjét állítja, hogy bizony önök tájékoztattak minden érintettet, de államtitkár úr is tudja, nemrég volt például az Agriának a konferenciája, ott is számtalan ilyen kérdés vetődött fel, pedig ott jellemzően fiatal gazdálkodók voltak, akik az angol nyelvvel is gyakrabban találkoztak és ismerkedtek meg, és az internet használatában is jóval inkább jártasak, mint idősebb kollégáik. Ennek ellenére komoly kérdések és hiányosságok voltak ezen a területen. Csak biztatni szeretném a kormányt, hogy mivel az idő nagyon sürget, és sokan nagyon melléfoghatnak ennél az ökológiai célterületnél, ha nem jártasak eléggé abban, hogy hogyan is kell kinéznie ennek a jövőben, azokat kérem, időben tájékoztassák, és próbáljanak meg erre ráerősíteni.

A támogatások kifizetését ‑ nem szorosan ehhez a jogszabályhoz tartozik, tudom ‑ tényleg komoly aggodalmakkal figyeljük, mind az idei évet, mind a jövőre vonatkozóan a pályázatok kiírását, nem mi állítjuk azt, hogy komoly hiányosságok és elmaradások vannak ezen a téren, a sajtó ettől visszhangzik, a szakma folyamatosan elmondja erről a véleményét, itt is csak azt szeretném leszögezni, hogy mindenképpen húzzanak bele, mert súlyos milliárdokat veszthetünk, ha a jelenlegi helyzet nem változik nagyon rövid időn belül.

Az adatnyilvántartással kapcsolatban szintén nem vagyunk még meggyőzve azzal kapcsolatban, hogy ilyen előzményekkel, amivel a Fidesz-KDNP-kormány rendelkezik, ilyen adatnyilvántartást szabad önökre bízni. Erről nem hiszem, hogy meg fognak tudni minket győzni. Ezen aggályok mellett természetesen ezekhez módosító indítványokat is folyamatosan nyújtunk be, és van, ami már be is érkezett. Ahogy már elmondtam, a Jobbik egyébként fogja tudni támogatni, hiszen döntően technikai jellegű módosításokról van szó, amelyek egy része elengedhetetlen ahhoz, hogy a támogatások zökkenőmentesen megtörténjenek, és a gazdálkodók időben és megfelelő mértékben hozzájussanak ezekhez a lehetőségekhez.

Arra biztatom még egyszer államtitkár urat és a kormányt, hogy fontolja meg az előbb elhangzottakat. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

(13.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage