CZERVÁN GYÖRGY földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tekintettel arra, hogy hamarosan szünet következik, tényleg csak nagyon röviden. Szeretném megköszönni a támogató megnyilvánulásokat, és azt tudom mondani, hogy ne hallgassanak az LMP képviselőjére. Én nem tudom, komoly fantáziára vall, mutat az, hogy ebből a törvényjavaslatból levezette azt, hogy ez kis- és családi­gaz­daság-ellenes. Komolyan mondom, ez elképesztő.

Alapvető dolgokkal nincs tisztában, képviselő úr; nem akarom bántani, nem biztos, hogy az ön hibája. Az ökológiai célterület eleve 15 hektár szántónál kezdődik, tehát az ilyen 3 hektár az a Bizottság eredeti javaslata volt, amin sikerült módosítani.

Egyébként általánosságban ‑ és most nincs időm beszélni konkrétumokról, de bizonyára lesz még erről alkalmunk szót váltani ‑, amikor a Bizottság kijött az eredeti javaslatával a KAP-reform kapcsán, és ennek olyan nagyon sok köze nincs ehhez a törvényjavaslathoz, de azért elmondom: akkor az az anekdota járta Brüsszelben, hogy az agrárminiszterek ettől egy kicsit rosszul lettek. Majd amikor a tárgyalások folyamán kialakult a végleges változat, akkor egyedül a zöldek mentek tüntetni Brüsszelbe, hogy az agrárminiszterek teljesen kihagyták a környezetvédelmet ebből a KAP-reformból.

Valahol a kettő között van az igazság, én úgy gondolom. Szükség van a termelésre is, és szükség van az ökológiai gazdálkodásra, természetvédelemre és környezetvédelemre. Nekünk az volt a célunk, hogy olyan szabályokat fogadjunk el Magyarországon a bizottsági uniós szabályok keretein belül, ami a termelőknek is segít és a környezetvédelmi, a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartja.

Egyébként a jogszabályok, így a zöldítési jogszabályok is március folyamán kijönnek. Az a tervünk, hogy április 1-jétől az egységes kérelem benyújtására lehetőség nyílik. Például a zöldítés kapcsán minden 8 hektár szántóterület feletti gazdálkodó, aki a Nemzeti Agrárkamarának tagja, egy nagyon komoly zöldítési gazdálkodói kézikönyvet fog megkapni, ahol többek közt az ön által felvetett kérdésekre is ‑ meg a jogszabályban is persze ‑ meglesz majd a válasz.

Én még egyszer szeretném megköszönni a támogató észrevételeket, és arra biztatnám az LMP-t is, hogy azért alaposabban vizsgálja meg ezt a törvényjavaslatot, és lehetőség szerint ők is álljanak be a támogatók sorába. Nyilván a módosító javaslatokat meg fogjuk nézni és meg fogjuk majd beszélni. Köszönöm szépen a türelmet, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage