SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Most néhány gondolat egy picit más megközelítésből, mint amit a vezérszónokimban elmondtam. Amikor a 2015. évi költségvetésnek itt a parlamentben volt a vitája, akkor az LMP több esetben elmondta, hogy ez egy urizáló költségvetés, számos olyan eleme van, amire most nincs szükség. Nem akarom mind felsorolni, de az biztos, hogy a Városliget-projekt ugyanahhoz a sorhoz tartozik, amit a sportlétesítmények, a stadionok, s a többi mellé lehet helyezni.

Néha elhangzik, szólnak róla, megemlítik és beszélnek a fenntartható fejlődésről, sajnos többször a fenntartható gazdasági növekedésről. De szeretném lefordítani: a fenntartható fejlődésnek az a lényege, egyszerű szavakkal megfogalmazva, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takaró ér. Mi azt gondoljuk, hogy ma Magyarországon nincs meg az a lehetőség, hogy 150 milliárdot erre fordítsunk. Ha jól tudjuk, ezt európai uniós forrásokból nem lehet fedezni. A nagy kérdés az, hogy önök miként próbálják ezt a 150 milliárd forintot nem európai uniós támogatásból előkeríteni.

Azt szeretném még hozzátenni, hogy igenis összefüggésekben kell nézni. Ahogy képviselőtársam is említette, el kell menni vidékre. De nem is kell elmenni vidékre, csak meg kell nézni, hogy hogyan nő Magyarországon a szegények száma, hogy közel 4 millió ember tényleg elviselhetetlen, embertelen körülmények között él ‑ és akkor önök azt gondolják, megengedhetjük magunknak, hogy az elkövetkezendő években 150 milliárd forintot erre fordítsunk. Elhangzott az, mondták, hogy el kell menni, meg kell nézni, hogy milyen a Városliget állapota. Mi nem azt mondjuk, hogy nem kell az ökológiai állapot javítására meg bajban lévő múzeumokra fordítani, de ez nem ugyanaz, mint amit önök akarnak.

Meggyőződésünk, hogy azért van erre szükség, mert a kormány és Orbán Viktor a Várba akar költözni. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage