MANNINGER JENŐ (Fidesz): …de azt gondolom, ezek valóban ilyen kényszerképzetek, hiszen azt állítani, hogy az egész beruházás, egy ilyen múzeumi­negyed-koncepció mögött egy ilyen költözés áll, azt gondolom, valóban erősen túlzás, és ha ezt a kifejezést megengedik, akkor a többit én is túlzásnak tartom, ezért elnézést kérek, de nagymértékben túlzásokra vetemedtünk, és ez veszélyezteti az egész koncepció vitáját. Mert egyébként úgy gondolom, a zöldfelület védése, a városfejlesztési kérdések felvetése feltétlenül jogos, érdemes a vitára, de hogyha ilyen hangnemben kezdünk el vitatkozni, akkor igazából értelmes vitára soha nem adunk lehetőséget.

Meg kell említenem, értem azt is, hogy nagyon sok rossz példát lehetett itt látni a Városligetben. Az ’56-os emlékmű és az időkerék, ami az MSZP-s kormányok alatt épült, valóban a legvitatottabb alkotások sorát erősíti, tehát tényleg vannak rossz példák. Ez a múzeumi negyed, egész biztos vagyok benne, hogy nem az. Azt is hozzá kell tennem, itt utalva az előző hozzászólásokra, hogy nem szerencsés feltétlenül párhuzamot vonni egy fejlesztés és a fenntartások között, habár lehet, természetesen ez mindig egy költségvetési kérdés. Azt gondolom egyébként, hogy ha képviselőtársam aggódik a vidéki múzeumokért, a vidéki kórházakért, ez helyes, de ott igenis pontosan az uniós források segítségével rendkívüli fejlesztések mennek végbe, erre számokat is lehetne mondani. Természetesen a fenntartás, az üzemeltetés mindig egy probléma, az kétségtelen, de akárki is a fenntartó, rendkívül komoly fejlesztések mentek végbe. Tehát nem aggódom azért, hogy itt ezt ellentétbe kellene állítani, már csak azért sem, mert az egész múzeumi negyed kérdésének, a Liget-projekt kérdésének az a lényege, és azt gondolom, hogy akik ezt kitalálták, végül is azért találták ki, nem azért, mert ide vagy oda kellene költözniük hivataloknak, mert egy városnak a nagyprojektjeit csak a meglévő értékekre és a meglévő marketingjére lehet alapozni. Tehát ha azt akarjuk, hogy Budapestre többen jöjjenek, többen ismerjék meg, akkor a meglévő értékekhez kell kapcsolódni, a meglévő múzeumokhoz.

Nyilván vitatható, hogy ezek a múzeumok most pontosan hol legyenek, ebbe nem akarok még egyszer belemenni, de hogy a múzeuminegyed-kon­cepció egy reális fejlesztési koncepció, hiszen több világvárosban is megvalósították, ezt aligha lehet vitatni.

Azt is elfogadom, hogy lehet vitatkozni épületeken. Nem akarom ezt megtenni különösebben, hiszen nemzetközi, nyílt pályázaton zsűri, építészek hozták meg a döntésüket, ezzel együtt persze lehet vitatni. Az, hogy egy jobbikos honlapra milyen reakciók érkeznek, azt gondolom, hogy ha az organikus építészeten kívül bármit oda feltesznek, az nem tetszene az oda felklikkelőknek. Tehát önmagában én ezt nem tartom feltétlenül figyelemfelkeltő dolognak. Egyébként híve vagyok az organikus építészetnek, mint megyei elnök is Makovecz Imrét kértem fel, de azzal együtt még nem gondolom, hogy egy néprajzi múzeumnak csak az organikus építészet vagy egy ilyen jellegű épület adhat otthont. Mindenesetre ezek a kritikák, azt gondolom, megfontolandók, és én mint képviselő is örülök, hogyha a kormány és a kormányzati szervek majd ezeket az építészeti kritikákat továbbra is figyelembe veszik, mert ezek reális és valós viták. Azt gondolom, hogy egy épületnek hol a helye, az Építészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum helyével kapcsolatban vannak valóban vitatható kérdések, és azt gondolom, ezt higgadtan meg is lehet vitatni. Bízom abban, hogy vannak olyanok, akik a beruházásokat irányítják, és ezeket a lehető legjobb módon tudják majd megoldani.

Ami az információkat illeti, azért azt hadd tegyem hozzá képviselőtársamnak, aki hiányolta. Biztos, hogy lehet az információ mélységét mindig vitatni, és a megtérülési számításokat minél mélyebben elemezni, de azért van olyan nyilvánosan hozzáférhető honlap, ahol ezeket az információkat el lehet érni, tehát pontosan fel vannak sorolva az épületek, pontosan fel van sorolva a megtérülés egész elve. Mint mondtam, és itt kanyarodnék vissza, azért nem állítanám ezt ellentétbe avval, hogy Magyarországon milyen szociális problémák vannak, hogy akár csak az ágazaton, a múzeumi ágazaton belül milyen problémák vannak, mert nyilván ennek a projektnek az a lényege, hogy ez egy megtérülő projekt legyen, szorosabb értelemben is és az egész ország számára is, és azt gondolom, ezért érdemes támogatni. Köszönöm a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage