SALLAI R. BENEDEK, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A mai nap folyamán már többször megróttak, hogy nem vagyok teljes mellszélességgel híve a kormányzati törekvéseknek, így aztán most arra buzdítom a kormánypártokat és a kormányt, hogy hozzon sok olyat ide elébünk, amit el lehet fogadni, és akkor nem lesz ellenkezés közöttünk.

Összességében azt gondolja a pártunk, hogy akár át is lehet ezt engedni, és nem kell ennek keresztbefeküdni, mert mindenképpen egy mulatságos dolog az, hogy a kétharmados Orbán-kormány saját magának alkot egy energiastratégiát úgy, hogy senki nem befolyásolja, senki nem zavarja, majd a saját kötelezettségvállalásait se tudja betartani, és ott is határidő-hosszabbításokra van szükség, és hogyha már ezt így felismeri, akkor nincs ezzel olyan nagy gond, legyen ebben lehetősége a változtatásra.

Azt mindenképpen el szeretnénk mondani, hogy az energiastratégiában azért hadd mondjam el az öt legfontosabb pillért, amit kiemelünk.

1. Az energiatakarékosság és az energiahatékonyság fokozása. Ez egy fontos dolog. A kormányzat leírta, azt mondta, hogy fontosnak tartja, de itt a rezsiharc során Magyarország a legutolsók között kullog Európában, akik a legkevesebbet fordították erre, és sajnos a rezsiharc azt eredményezte, hogy nem a valósi rezsicsökkentés valósult meg, amikor kevesebbet használnánk fel az energiából és ezért keresnénk kevesebbet, hanem ugyanazért a felhasznált energiáért kevesebbet kelljen fizetnünk. Ez egy dicséretes törekvés nyilvánvalóan, de még hasznosabb lenne, hogyha az energiastratégiának ezen törekvése esetleg érdemi lépésekkel párosult volna, hiszen ez a pont, ami az energiatakarékosságot és hatékonyságot fokozná, ez bizony egy kívánatos törekvése lehetne a kormánynak, amire sajnos nem tartjuk elégségesnek a kormányzati törekvéseket.

A 2. pontban fontos volt a megújuló energiák részarányának növelése. Nyilvánvalóan itt az európai uniós kötelezettségvállalások miatt azért jó lenne, hogyha ebben is jobban tudnánk teljesíteni. A szélenergia hasznosítása stagnál, ha jól tudjuk, 2010 óta nem adtak ki engedélyeket szélerőmű-építésre, napelem alig 15-20 ezer háztartásban található, viszont a kormány időnként büntetőadókat vet ki a napenergiára, a hőszivattyúkra, mint azt idén a termékadóval tette, tehát ez ügyben is lenne mit tenni.

A 3. pontja az energiastratégiának, ami fontos volt számunkra: a közép-európai vezetékhálózat integrálása és az ehhez szükséges határkeresztező kapacitások kiépítése. Ez volt az, amit az atomvitában sokszor hangoztattunk, hogy amikor a kormány azt ígéri nekünk, hogy az atomenergiát és a megújulót párhuzamosan fogja fejleszteni, akkor többek között ez az a vezetékhálózat, ami mind a kettőnek a kezelésére legjobb tudomásunk szerint nem lesz alkalmas, és hogyha a források jelentős részét leköti a Paksról származó energiaszállítás fejlesztési igénye, akkor bizony a megújulóenergia-szektornak a lehetőségei csökkennek. Ennek része volt sajnos, szomorúságunkra az atomenergia jelenlegi kapacitásának megőrzése. Ez az, amiben látjuk az előrelépést sajnálatosan; és a hazai szén- és lignitvagyon környezetbarát módon való felhasználásában és a villamosenergia-termelésben.

Összességében azt látjuk, hogy ezek közül, amelyek az LMP számára szimpatikusak és kívánatosak lennének, mint az 1. és 2. pont az energiastratégiában, arra viszonylag kevés a kormányzati forrás, kevés a kormányzati szándék. De hogyha az „igen” szavazatunk azt segíti elő, hogy erre is legalább elméleti figyelmet fog fordítani a kormányzat, és megkezdi azokat a törekvéseket, hogy a rezsiharc úgy folytatódjon, hogy a felhasználás mértéke csökkenjen a háztartásokban, és egyszerűen így kelljen a háztartásoknak kevesebbet fizetniük, ez minden bizonnyal támogatásra adhat lehetőséget.

Azt gondoljuk, hogy nincs olyan nagy probléma azzal a változtatással, ugyanis eddig sosem sikerült eltalálni a jövőbeli energiaigényt, a kormányok jellemzően mindig felülbecsülték a várható fogyasztást, és ezekhez a túlzó becslésekhez igazították a terveiket. És legalább ennyire gyakori, hogy a frissítés nem fogja kezelni azokat a problémákat, amelyek a 2030-ig szóló energiastratégia kapcsán erre nyilvánvalóan jelentkeznek.

Továbbra is azt szeretnénk kérni a kormányzattól, államtitkár úrtól, hogy ha abba az irányba történnének törekvések, hogy Magyarországon a lehető legnagyobb hatékonysággal megvalósuljanak energiafelhasználást csökkentő fejlesztések, energiahatékonysági fejlesztések, akkor gondoljuk újra az energiastratégiánkat, akkor nézzük meg azt, hogy vajon mire is lenne szüksége a magyar háztartásoknak.

Azt szeretnénk kérni, hogy az összes magyar vidéki ház legyen leszigetelve, legyen meg az épületgépészeti fejlesztése, mint azt jobbikos képviselőtársam elmondta, legyenek meg a nyílászárócserék. Tegyük meg ezt a köztulajdonban lévő épületekkel, az összes közvilágítást alakítsuk át ledessé, és hogyha mindezeket a fejlesztéseket megtettük, akkor nézzük meg azt az energiaigényt, amiről most jelenleg csak feltételezések várhatóak.

Frakciónk tárgyalja ezt a javaslatot, és nem látja lehetetlennek ennek a támogatását. Bízunk benne, hogy ez az energiahatékonyság, az energiatakarékosság és megújuló energiák részarányának növelésére fog teremteni lehetőséget.

Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage